Wintersun

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wintersun
Wintersun
Tiedot
Toiminnassa: 2004–
Tyylilaji: Melodic death metal
Folk metal
Power metal
Kotipaikka: Suomen lippu Suomi
Laulukieli: englanti
Sivusto: wintersun.fi
Jäsenet
Jari Mäenpää kitara, laulu, koskettimet
Kai Hahto rummut
Jukka Koskinen basso
Teemu Mäntysaari kitara
Levy-yhtiöt
Nuclear Blast 2004–

Wintersun on Ensiferumin entisen laulaja-kitaristin, Jari Mäenpään, perustama metallimusiikkiyhtye, joka on periaatteessa Jarin sooloprojekti. Yhtye soittaa niin monipuolista metallia, että sitä on usein vaikea määritellä yhteen tyylilajiin. Bändi yhdistää musiikissaan muun muassa power-, black-, folk-, gootti-, doom-, ja progressiivisen metallin. Mäenpää on omien sanojensa mukaan kuvaillut bändinsä musiikkia nimellä ”Extreme Majestic Technical Epic Melodic Metal”.

Yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa Wintersun syyskuussa 2004 Nuclear Blastin kautta. Albumia olivat levyttämässä vain Jari Mäenpää (laulu, kitara, basso, syntetisaattori), sekä Kai Hahto (rummut), sillä Wintersun on heti alusta lähtien ollut Mäenpään oma projekti, jonka koko tuotanto muodostuukin Mäenpään sävellyksistä useiden vuosien ajalta. Kai Hahto kutsuttiin soittamaan rumpuja, koska Mäenpää ei taitanut sitä tarpeeksi hyvin. Albumi oli saanut hyvät arvostelut ja menestyi hyvin. Albumi teki bändistä tunnetun nopeasti.

Wintersun aloitti keikkailun kesällä 2005 yhdessä yhtyeeseen liittyneiden Jukka Koskisen (basso) ja Teemu Mäntysaaren (kitara) kanssa. Yhtyeeltä on myös ilmestynyt video Beyond the Dark Sun.

Yhtye aloitti toisen albuminsa nauhoitukset 2. toukokuuta 2006 ja miksaus aloitettiin heinäkuun alussa. Lukuisten myöhästymisten ja epäselvyyksien takia albumin julkaisupäivää on kuitenkin jouduttu siirtämään moneen otteeseen. Albumin nimeksi tuli Time, ja siinä on seitsemän pitkää kappaletta. Materiaalia arvioitiin tulevan noin 75 minuuttia.

Wintersun piti pitkää keikkataukoa yrittäessään saada Timen valmiiksi, mutta vuonna 2011 Wintersun alkoi taas keikkailemaan pitkän tauon jälkeen. Bändi ja levy-yhtiö halusivat tuoda kaikille tietoon, että bändi on vielä elossa. Wintersun esiintyi muun muassa Metalcampissa, Metalfestissä ja Tuskassa. Samalla bändi julkisti yhden uuden kappaleen tulevalta levyltä, nimeltä ”The Way Of The Fire”.

Maaliskuussa 2012 musiikkilehti Soundi ilmoitti nettisivuillaan Wintersunin julkaisevan Timen kahdessa osassa. Ensimmäinen osa julkaistaan syksyllä ja toinen osa vuoden 2014 talvella. Toisen osan julkaisu on kuitenkin viivästynyt. Lopulta Wintersun julkaisi 19. lokakuuta 2012 albumin Time I. Albumilla on yhteensä kolme kokonaista kappaletta. Kaksi muuta kappaletta ("When Time Fades Away" ja "Darkness And Frost") ovat introja niitä seuraavia kappaleita varten. Albumi on saanut paljon negatiivista kuin positiivistakin palautetta, mutta arviot ovat kaikesta huolimatta olleet median keskuudessa suurimmaksi osaksi positiivisia. Esimerkiksi suomalainen rocklehti Inferno antoi albumille 4/5 ja Soundi antoi 5/5.[1]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eero Kettunen: WINTERSUN: Time I Soundi. 30.10.2012. Viitattu 2.7.2013. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]