Wikipedia:Esto/ehdotus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Wikipediassa esto tarkoittaa ylläpitäjän toteuttamaa tietyn käyttäjän estämistä väliaikaisesti tai ikuisesti. Teknisesti esto toteutetaan estämällä yksittäisiä IP-osoitteita, käyttäjänimiä tai kokonaisia IP-osoitealueita. Estot voi nähdä täältä.

Yleensä estosta tulee ilmoittaa estetyn käyttäjän keskustelusivulla. Tästä voidaan poiketa esimerkiksi, jos kysymyksessä on laajahko vandalismihyökkäys, jolloin yksittäisten ilmoitusten jakaminen ei ole mielekästä.

Eston perusteet[muokkaa wikitekstiä]

Toisten käyttäjien, Wikimedia Foundationin tai Wikipedian sivujen suojaamiseksi[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä voidaan estää jos on tarpeellista suojella toisia käyttäjiä, Wikimedia Foundationia tai Wikipedian sivuja. Yleisimpiä syitä tämän eston toteuttamiseksi ovat:

  • Toisiin käyttäjiin kohdistuvat, toistuvat henkilökohtaiset hyökkäykset
  • Toisiin käyttäjiin, Wikipediaan tai Wikimedia Foundationiin kohdistuvat oikeustoimilla uhkailut
  • Toisten käyttäjien saattaminen vaaraan
  • Yksityishenkilöiden henkilötietojen levittäminen
  • Toistuvat tekijänoikeusrikkomukset

Häiriköinti[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä voidaan estää häiriköinnistä yleisimpien syiden ollessa:

Myös seuraavat kohdat voidaan tarvittaessa tulkita häiriköinniksi:

  • Julkiset käyttäjätunnukset (eli tunnukset joiden salasana on jaettu julkisesti)
  • Käyttäjätunnuskäytännön vastaisesti nimetyt tunnukset
  • Botit jotka operoivat Wikipediassa ilman asianmukaista hyväksyntää

Avoimet välityspalvelimet[muokkaa wikitekstiä]

Katso tarkemmin Wikipedia:Ei avoimia välityspalvelimia

Avoimien välityspalvelimien käyttö Wikipedian muokkaamiseen on yksiselitteisesti kielletty, ja ylläpitäjällä on oikeus estää heti ja ikuisesti kaikki havaitsemansa avoimet välityspalvelimet. Tor-nodet tulkitaan myös avoimiksi välityspalvelimiksi, vaikkakin yleisesti Tor-noden eston kesto on ikuisuuden sijasta yksi vuosi vaihtuvuuden vuoksi.

Eston vaikutukset[muokkaa wikitekstiä]

Estetty käyttäjä ei voi muokata, luoda tai siirtää artikkeleja tai muita sivuja, mutta hän voi vapaasti lukea Wikipediaa. Yrittäessä kiellettyjä toimenpiteitä käyttäjä saa ilmoituksen, joka löytyy sivulta MediaWiki:Blockedtext.

Eston kiertäminen[muokkaa wikitekstiä]

Jos on ilmeistä, että käyttäjä on kiertämässä hänelle asetettua käytännön mukaista estoa, kiertäminen voidaan estää, tarvittaessa osoiteavaruuksien estoilla, samaksi ajaksi kuin mikä alkuperäinen esto on, paitsi jos kiertämisen yhteydessä rikotaan edelleen käytäntöjä, jolloin estoa voi pidentää saman tien.

Eston kiertämisen yhteydessä tehdyt muokkaukset voidaan palauttaa jos se nähdään tarpeelliseksi.

Estojen puolueettomuus[muokkaa wikitekstiä]

Estoja tulee käyttää mahdollisimman tasapuolisesti ja puolueettomasti. Jos riidan molemmat osapuolet syyllistyvät samankaltaiseen käytäntöjen rikkomiseen, vain toisen käyttäjän estäminen ei ole sallittua.

Ylläpitäjän ei ole suositeltavaa estää käyttäjiä syistä, jotka liittyvät muokkausriitaan, jossa ylläpitäjä on osallisena.

Estosta valittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Estetty käyttäjä voi valittaa estostaan sähköpostitse ensisijaisesti asianosaiselle ylläpitäjälle tai harkintansa mukaan myös toiselle ylläpitäjälle. Estosta valittaminen estoa kiertämällä voi johtaa estoon.

Eston poisto[muokkaa wikitekstiä]

Esto poistuu itsestään määritellyn ajan kuluttua. Esto voidaan poistaa etuajassa, jos on ilmeistä, että ongelmaa, jota estolla torjuttiin, ei näytä olevan enää olemassa, tai jos esto asetettiin käytännön vastaisesti.

Ylläpitäjien estäminen[muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjä voidaan estää samaan tapaan kuin normaali käyttäjä ja vaikutukset ovat samoja. Teknisesti ylläpitäjän on mahdollista edelleen käyttää ylläpitotyökaluja (esimerkiksi oman estonsa poistoon), mutta tämä ei ole sallittua ja voi johtaa ylläpitäjyyden menettämiseen. Ylläpitäjä saa kumota toiselle ylläpitäjälle annetun eston, mikäli se on annettu ilmeisesti vahingossa tai koemielessä.