Whoonga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Whoonga (tunnetaan myös nimillä nyaope tai wunga)[1] on katuhuume joka on oletettavasti levinnyt laajaan käyttöön Etelä-Afrikassa vuodesta 2010 lähtien, erityisesti Durbanin kaupungin köyhälistöalueella. Huumetta esiintyy myös muualla Etelä-Afrikassa.

Whoongan kerrotaan sisältävän HIV:n lääkitsemiseen käytettäviä antiretroviraalisia lääkeaineita[2], mutta kemiallisten analyysien mukaan whoongasta ei ole tätä kuitenkaan löytynyt; sen sijaan sen on todettu sisältävän "mitä tahansa", ja HIV-lääkkeiden käyttö whoongassa on ilmeisesti pelkkä kaupunkitarina[3].

Joidenkin vahvistamattomien lähteiden mukaan (kaupunkitarinaan liittyen) whoonga aiheuttaa voimakkaita hallusinaatioita käytettynä: tabletit murskataan, sekoitetaan tupakkaan ja poltetaan. Kerrotaan myös että se aiheuttaa voimakkaan psyykkisen ja fyysisen riippuvuuden jo ensimmäisellä käyttökerralla. Aiheesta kiertää myös huhuja jonka mukaan HIV-klinikoiden asiakkaat ryöstetään klinikan ulkopuolella, että heiltä saataisiin kyseiset lääkkeet; tai ihmiset hankkiutuvat tahallisesti HIV-positiivisiksi saadakseen lääkettä ilmaiseksi klinikoilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moeng, Katlego: Nyaope to be officially classified News. 28.2.2013. Sowetan Live. Viitattu 20.4.2016. (englanniksi)
  2. Knox, Richard: Dangers of 'Whoonga': Abuse Of AIDS Drugs Stokes Resistance Health Shots. 18.12.2012. National Public Radio. Viitattu 20.4.2016. (englanniksi)
  3. Chapman, Samora: Rat Poison and Heroin Reality. 25.12.2013. Mahala. Arkistoitu 30.3.2016. Viitattu 20.4.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Whoonga