Wetaskiwin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wetaskiwin
ᐑᑕᐢᑮᐏᐣ ᐃᐢᐸᑎᓇᐤ
Reynolds-Alberta museo Wetaskiwinissä
Reynolds-Alberta museo Wetaskiwinissä
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Wetaskiwin

Koordinaatit: 52°58′10″N, 113°22′37″W

Valtio Kanada Kanada
Provinssi Alberta
Perustettu 1892
Kyläksi 1900
Kaupungiksi 1902
Hallinto
 – Pormestari Don Montgomery
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 16,74 km²
Korkeus 760 m
Väkiluku (2006) 11 673
 – Väestötiheys 697,5 as./km²
Aikavyöhyke UTC-7
 – Kesäaika UTC-6
Postinumero T9A
Suuntanumero(t) 780









Wetaskiwin (creeksi ᐑᑕᐢᑮᐏᐣ ᐃᐢᐸᑎᓇᐤ) on 11 673 asukkaan (2006) kaupunki Albertan provinssissa Kanadassa.[1] Se on noin 70 kilometriä etelään Edmontonista. Kaupungin nimi tulee Creen sanasta wītaskīwin-ispatinaw, mikä tarkoittaa "kukkulat joilla tehtiin rauha".[2]

Wetaskiwinissä on suurehko Reynolds-Albertan museo, missä syvennytään tekniikkaan ja koneisiin. Lyhyen matkan päästä museosta on Kanadan lentoliikenteen Hall of Fame.

Wetaskiwin on tunnettu Kanadan korkeimmasta autonmyynnistä. Tähän vaikuttaa suuresti kaupungin mainostus, jota johtavat kaikki autonmyyjät lähialueella. Iskulause "Autot maksavat vähemmän Wetaskiwinissä" nolottaa monia kaupungin asukkaita, mutta sillä on silti ollut selvä vaikutus myyntiin. Monissa tapauksissa iskulause on ainut asia minkä muiden lähikaupunkien asukkaat tietävät Wetaskiwinistä.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivan kuin suurin osa Albertan maaseudusta myös Wetaskiwin on hyvin konservatiivinen. Vuoden 2004 liittovaltionäänestyksessä konservatiivien ehdokas sai 74% äänistä ja liberaalipuolueen ehdokas sai vain 12%.

Maaperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki on sijoittunut miljoonia vuosia sitten Albertan päällä sijainneen meren rannikolle. Wetaskiwin luoteispuoli on hiekkaista ja kumpuilevaa maastoa kun kaakossa maaperä on tasaisempaa ja mutaisempaa.

Jengitoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminta on hyvin vähäistä, mutta sitä löytyy muutaman tunnetun jengin verran. Jengejä ovat: WBS (Wonder-Boy skaters), NRZ (Night Riderz), IP (Indian Posse) ja HH (Hobemma Haters). Mitään suurempaa rikollisuutta jengiläiset eivät harrasta. Lähinnä he käyttävät huumeita ja joskus harvoin ryöstävät kaupoista tavaraa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2006 Community Profiles Statistics Canada. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi), (ranskaksi)[vanhentunut linkki]
  2. History Comes Alive in Wetaskiwin City of Wetaskiwin. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]