Vyöleppärousku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vyöleppärousku
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Lahko: Russulales
Heimo: Haperot ja rouskut Russulaceae
Suku: Rouskut Lactarius
Laji: fennoscandicus
Kaksiosainen nimi

Lactarius fennoscandicus
Verbeken & Vesterh.

Katso myös

  Vyöleppärousku Wikispeciesissä
  Vyöleppärousku Commonsissa

Vyöleppärousku (Lactarius fennoscandicus) on rouskujen sukuun kuuluva erinomainen ruokasieni. Se muistuttaa kuusenleppärouskua sekä sinileppärouskua, mutta sekoittamisesta ei ole juurikaan haittaa, sillä ne ovat ruokasieninä samanarvoisia. Vyöleppärouskua voidaan käyttää värjäykseen, jolloin siitä saadaan ruskeankeltaisia sävyjä.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vyöleppärouskun lakki on 4–12 senttimetriä leveä, aluksi laakean kupera, myöhemmin laakeneva, loivasti kuoppakeskustainen. Lakin pinta on kuiva, sileä ja voimakkaasti vyöhykkeinen. Lakin väri vaihtelee harmaanruskeasta violetinsävyiseen, oranssiin sekä vihreään. Vyöleppärouskun heltat ovat ruskeanoranssit ja lyhytjohteiset. Vyöleppärouskun jalka on 4–10 senttimetriä pitkä, oranssinruskea, osin ontto. Jalan pinta on kuiva, hieman jauheinen ja kuoppatäplätön. Malto on vaaleanoranssia ja se sinistyy, tosin ohimenevästi. Vyöleppärouskun maitiaisneste on oranssia, hetkellisesti sinertyvää ja sitä tulee niukasti. Itiöpöly on valkoista.

Kasvuaika ja -paikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vyöleppärouskun satoaika on elo–lokakuussa. Sitä esiintyy usein istutuskuusikoissa suurina joukkoina ja se onkin kuusen juurisieni. Vyöleppärouskun levinneisyys on kuitenkin huonosti tunnettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]