Viilarintien hiidenkouru

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleiskuva Viilarintien hiidenkourusta.
Viilarintien hiidenkouru.

Viilarintien hiidenkouru oli Helsingin Vartiokylän kaupunginosassa, Myllypuron osa-alueella, Viilarintien eteläpuolella sijainnut pitkänomainen, sulavalinjainen kourumainen kalliomuodostuma. Hiidenkouru oli pikaraitiotie Raide-Jokerin linjauksen edessä ja se poistettiin kalliolouhinnalla lokakuun 2019 lopulla.[1] Hiidenkourun kohdalle rakennettiin kevyen liikenteen väylä[2] osana Helsingin baanaverkkoa.

Kulutusmuodostuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geologiassa hiidenkouru määritellään jäätikön sulamisvesien uurtamaksi vesikouruksi. Nimitykset ”hiidenkouru” tai ”hiiden kouru” eivät ole vakiintuneita termejä ja jää nähtäväksi vakiintuuko termi, vai jääkö se elämään erisnimenä, jolla tarkoitetaan nimenomaan Viilarintien kulutusmuodostumaa.[2][3]

Viilarintien hiidenkouru oli luokiteltu kallioalueiden arvoluokkaan yksi Helsingin sisäisessä luokituksessa.[2] Helsingin ympäristökeskuksen julkaisussa Kallioperän ja maaperän arvokkaat luontokohteet sen arvoksi mainitaan yksi (asteikolla 1–3) ja arvona ”luonnonsuojelullinen ja opetuksellinen”. Vuonna 2003 sen kunto oli ”hyvä, äskettäin kaivettu esiin”.[4] Pääkaupunkiseudulla jäätikön sulavesikouruja on nähty myös Uutelassa ja Nuuksiossa.[3]

Viilarintien hiidenkouru oli eräs Helsingin seudun jääkauden aikana syntyneitä maa- ja kallioperämuodostumia, kuten hiidenkirnutkin. Hankesuunnitelmassa Viikintien ja Holkkitien välillä pikaraitiotien sekä jalankulku- ja pyöräily-yhteyden kohdalla on kallioleikkaus. Raide-Jokerin suunnitelmassa kallioleikkaus esitetään kahden metrin etäisyydelle jalkakäytävän reunasta, jotta jalkakäytävä olisi turvallisella etäisyydellä kallioleikkauksesta talvella putoavasta lumesta ja jäästä. Katualueen raja on esitetty kallioleikkauksen kohdalle.[5]

Hankesuunnitelman vaihtoehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankesuunnitelmassa Viilarintien osalta suunniteltiin kaksi vaihtoehtoista ratkaisua, reunavaihtoehto ja keskivaihtoehto. Reunavaihtoehdossa raitiotie olisi Viilarintien reunassa ja keskivaihtoehdossa raitiotie olisi kadun keskellä. Hankesuunnitelman mukaan hiidenkourun kiertäminen aiheuttaisi muutoksen kadun poikkileikkaukseen ja kadun pohjoispuolella linjausmuutos aiheuttaisi kallioleikkausta noin 300 metrin matkalle, jolloin hiidenkourun kiertämisestä muodostuisi lisäkustannuksia. Suunnitelman mukaan päätöstä tehtäessä oli huomioitava kyseinen hiidenkouru, kallioleikkaukset, Viilarintien nykyinen kunnallistekniikka, Viilarintien etelänpuoleinen uusi maankäyttö, erikoiskuljetusreitti sekä raitiotien, ajoneuvoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn sujuvuus.[6]

Reunavaihtoehdon hinta peruskustannuslaskennassa oli osuudella 25,3 miljoonaa euroa. Keskivaihtoehto olisi 7,9 miljoonaa kalliimpi. Suunnitelman mukaan hinnat eivät ole suoraan vertailukelpoisia, sillä kadun reunassa kulkevan vaihtoehdon kustannuksissa on otettu huomioon hiidenkourun kiertämisestä johtuvat kustannukset ja keskivaihtoehdossa nämä eivät ole mukana.[7] Suunnitelman mukaan keskivaihtoehto olisi kadun reunassa olevaa reunavaihtoehtoa parempi Karhunkaatajan alueen maankäytön kannalta. Edellisessä suunnitteluvaiheessa raitiotie oli esitetty kadun reunaan.[8]

Ympäristölautakunnan lausunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin ympäristölautakunta totesi lausunnossaan vuonna 2016 hiidenkourun todennäköisesti jäävän katualueen alle. Lautakunta katsoi, että kalliokouru tulisi mahdollisuuksien mukaan säilyttää, mikäli se on raide- ja katuteknisesti mahdollista.[9]

Vastustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herttoniemi-seura ehdotti elokuussa 2019, että tielinjausta siirretään noin kymmenen metrin verran pohjoiseen hiidenkourun kiertävän suunnitelman mukaisesti. Seura ehdotti myös, että maanomistaja eli kaupunki suojelisi geologisesti 1. arvoluokkaan sijoitetun hiidenkourun luonnonmuistomerkkinä.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paananen, Veera: Jääkautinen hiidenkouru räjäytettiin kesken oikeusprosessin, helsinkiläismies teki rikosilmoituksen hs.fi. 25.10.2019. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 25.10.2019.
  2. a b c Toivakka, Karoliina: Jääkautinen hiidenkouru louhitaan Raide-Jokerin tieltä Helsingin Vartiokylässä: ”Yhdessä päivässä räjäytetään sellainen pala historiaa pois” Helsingin Sanomat. 2.8.2019. Sanoma Oy. Viitattu 4.9.2019.
  3. a b Kultti, Seija: Viilarintien kourun kertomaa (asiantuntijan blogikirjoitus) Raide-Jokeri. Raide-Jokerin projektitoimisto. Viitattu 5.9.2019.
  4. Salla, Antti: Liite 1. Kohteiden numerointi ja kuvaukset (Helsingin kaupungin Ympäristökseskuksen julkaisuja 6/2004) Kallioperän ja maaperän arvokkaat luontokohteet Helsingissä. 2004. Helsingin kaupungin ympäristökeskus. Viitattu 5.9.2019.
  5. Viilarintie (reunavaihtoehto), s. 21 Raide-Jokeri, Hankesuunnitelma 2015. 2015. Raide-Jokerin projektitoimisto. Viitattu 5.9.2019.
  6. Jatkosuunnittelussa huomioitavaa, kohta 12, s. 82 Raide-Jokeri, Hankesuunnitelma 2015. 2015. Raide-Jokerin projektitoimisto. Viitattu 5.9.2019.
  7. Rakentamiskustannukset, s. 48 Raide-Jokeri, Hankesuunnitelma 2015. 2015. Raide-Jokerin projektitoimisto. Viitattu 5.9.2019.
  8. Viilarintie (keskivaihtoehto), s. 55 Raide-Jokeri, Hankesuunnitelma 2015. 2015. Raide-Jokerin projektitoimisto. Viitattu 5.9.2019.
  9. Ympäristölautakunnan lausunto Raide-Jokerin teknisistä asemakaavoista ja asemakaavojen muutoksista (nro 12400), Päätös Päätökset. 9.8.2016. Helsingin kaupunki. Viitattu 5.9.2019.
  10. Paastela, Kaisa: ”Vaatisi tielinjaukseen vain 10 metrin siirron” – asukasyhdistys vetoaa arvokkaan hiidenkourun puolesta Helsingin Uutiset. 1.9.2019. Mediatalo Keskisuomalainen. Viitattu 5.9.2019.