Verkottunut ihmiskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verkottunut ihmiskunta. Yleiskatsaus Maailmanhistoriaan
The Human Web. A Bird's-Eye View of World History
Alkuperäisteos
Kirjailija J. R. McNeill ja William McNeill
Kieli englanti
Genre tietokirjallisuus
Suomennos
Suomentaja Natasha Vilokkinen
Kansitaiteilija Pasi Romppanen
Kustantaja Vastapaino
Julkaistu 2005
Sivumäärä 512
ISBN 951-768-185-2
Sarja: Sivilisaatiohistoria
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Verkottunut ihmiskunta (The Human Web. A Bird's-Eye View of World History) on William McNeillin ja J. R. McNeillin, isän ja pojan, kirjoittama teos, jossa käsitellään ihmisten verkostoitumista ja sen vaikutuksia maailmanhistoriaan. Verkottunut ihmiskunta saavutti ilmestyessään suuren suosion Yhdysvalloissa, maailmanlaajuisesti ja Suomessa.

McNeillien teemana on käydä maailmanhistoria läpi ihmisten verkottumisen ajatuksen näkökulmasta. Ihmiskunta on vuorovaikutusverkkojen muodostava laajempi kokonaisuus, joka historian saatossa on tihentynyt ja nopeutunut eri ajanjaksoina. Verkottunutta ihmiskuntaa pidetään yhtenä parhaimmista yrityksistä selittää, miten nykyisenkaltainen globaali maailmantalous ja maailmanjärjestelmä ovat muodostuneet. Helsingin Sanomien kriitikko kirjoitti kirjan olevan paras vastaus siihen, mistä globalisaatiossa on kysymys[1]. Kirjaa ovat kehuneet vuolaasti useat arvostetut historiantutkijat, kuten Jonathan Spence ja Alfred Crosby. Crosby kirjoittaa: "If you're going to read only one book on world history, this is the one it should be."[2] McNeillit itse kertoivat tavoitteenaan olleen myös kirjoittaa historiankirja, jonka ihminen, jolla ei ole kirjahyllyllistä akateemisia teoksia kodissaan, voisi ymmärtää. Tässä McNeillien katsotaan onnistuneen erinomaisesti, yksinkertaistamatta historiaa liikaa.

Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa kirja otettiin pääsykoekirjaksi suomenkielisen painoksen ilmestymisen jälkeen. 2007 kirja oli pääsykoekirjana Helsingin valtiotieteellisessä tiedekunnassa maailmanpolitiikan sekä talous- ja sosiaalihistorian oppiaineisiin. Turun ja Tampereen historian laitosten valintakokeisiin kirja nousi myös pääsykoekirjaksi. Turku ja Tampere jatkoivat pääsykoekirjojen kierrätystä seuraavana vuonna, mutta Helsingissä Verkottunut ihmiskunta on säilynyt toistaiseksi maailmanpolitiikan ja talous- ja sosiaalihistorian valintakokeiden pohjateoksena.

William H. McNeilliltä ovat aiemmin ilmestyneet muun muassa useaan otteeseen palkittu, historiantutkimukseen keskeisesti vaikuttanut maailmanhistorian yleiskuvaus The Rise of the West. A History of the Human Community (1963), mielenkiintoisen näkökulman tanssin ja ihmisyhteisöjen historiaan tarjoava Keeping together in Time: Dance and Drill in Human History (1995) ja Plagues and People, joka on myös käännetty suomeksi nimellä Kansat ja kulkutaudit.

J. R. McNeillin tunnetuin teos Verkottuneen ihmiskunnan ohella on hänen kuvauksensa 1900-luvun ympäristöhistoriasta, suuren painoarvon saanut Something New Under the Sun: An Environmental History of the Twentieth-century World, jota ei ole käännetty suomeksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]