Vapaamuurarimuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Vapaamuurarimuseo
Tyyppi MuseoView and modify data on Wikidata
Sijainti HelsinkiView and modify data on Wikidata
Kotisivut vapaamuurarit.fi/?id=301&o=Mus...View and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°09′43″N, 24°56′53″E
Kartta
Vapaamuurarimuseo

Vapaamuurarimuseo on Helsingissä toimiva museo, joka kertoo vapaamuurariuden historiasta alkuajoista nykypäivään asti. Painopiste on vuonna 1922 käynnistyneessä suomalaisessa vapaamuurariudessa. Erityishuomiota on omistettu eräille suomalaisen veljeskunnan merkkihenkilöille.[1]

Vapaamuurarien suomalaisia merkkimiehiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean Sibelius oli suomalaisen vapaamuurariuden perustajajäsen ja sävelsi veljeskuntaa varten ainutlaatuisen, oman rituaalimusiikin, joka on käytössä Suomessa, Virossa ja Suomen suurloosin ruotsalaisissa looseissa. Sibeliuksella on oma vitriininsä, ja museosta löytyy myös hänen jäsenanomuksensa.

Risto Ryti on ainoa vapaamuurareihin kuulunut Suomen presidentti. Myös hänellä on oma vitriininsä, jonka erityisharvinaisuus on hänen henkilölehtensä sotasyyllisyysvankeudesta Helsingin keskusvankilasta. Muita museon erikoisuuksia ovat vapaamuurari Hannes Kolehmaisen palkinnot, Sibeliuksen puoltama Eliel Saarisen jäsenanomus ja jalkaväenkenraali Paavo Talvelan vapaamuurarisalkku.

Muuta kokoelmassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viron vapaamuurarius on saanut oman vitriininsä, koska Viron itsenäistyttyä uudelleen vapaamuurarius tuli sinne suomalaisessa muodossaan, suomalaisten vapaamuurarien avustuksella.

Vapaamuurarimuseolla on myös kattava kokoelma kaikkien Suomessa toimivien tunnustettujen vapaamuurarijärjestöjen varusteista. Esineistöä täydentävät mm. ulkomaiset varusteet eri maista sekä Suomen suurloosin saamat lahjaesineet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Suurloosi www.vapaamuurarit.fi. Viitattu 14.5.2018.