Valotusaukko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi erikokoista aukkoa samalla himmentimellä.

Valotusaukko (yleisesti aukko) on kameran objektiiveissa himmentimen säätelemän reiän koko sellaisena kuin miltä se näyttää katsottaessa linssiä edestä päin. Kyse ei siis ole varsinaisesti itse aukon mekaanisesta koosta. Aukko kuvastaa objektiivin valonkeräyskykyä.

Valokuvauksessa ilmoitetaan aukon koko (millimetrien sijaan) suhteessa objektiivin polttoväliin f, esim. f/2 - tästä johtuen pieni f-numero viittaa suureen aukkoon ja päinvastoin. Tämän aukkosuhteen merkintätapa riippuu kameran valmistajasta.

Vaikutukset valokuvauksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aukon koko yhdessä näkökentän ja kohteen kirkkauden kanssa määrittävät, kuinka paljon valoa objektiivin läpäisee. Aukon koko määrittää myös kuvaan piirtyvän hyväksyttävän syvyysterävyyden määrän. Suurentamalla aukon kokoa hyväksyttävä syvyysterävyys pienenee.

Koska sama näkökenttä saavutetaan eri kameraformaateissa eri polttoväleillä, on aukon koko samalla f-numerolla eri formaateissa eri kokoinen. Siksi sama f-numero synnyttää erilaisen tuloksen erilaisissa formaateissa, ja se heijastuu niin kuvan laatuun kuin syvyysterävyyteenkin.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.