Uttarakhand

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uttarakhandin sijainti

Uttarakhand (hindiksi उत्तराखंड, Uttarākhaṇḍa, sanskritiksi उत्तराखण्डराज्यम्, Uttarākhaṇḍarājyam), ent. Uttaranchal on osavaltio pohjoisessa Intiassa. Uttarakhandin pinta-ala on 53 566km² ja asukasluku on 8 479 562 (2001). Dehradun on Uttarakhandin pääkaupunki. Osavaltio muodostettiin vuonna 2000 Uttar Pradeshin osavaltion luoteisosan vuoristoalueesta.[1]

Intian suuret joet Ganges ja Yamuna virtaavat pitkästi Uttarakhandissa. Joet lähteineen ovat tärkeitä hinduille, ja alueella on muitakin hindujen pyhiinvaelluskohteita. Uttarakhand on perimätiedon mukaan paikka, jossa Vedat ja Śāstrat sekä suuri runoelma Mahabharata kirjoitettiin. Rishikesh on maailman joogaharrastajien keskus.

Uttarakhandin pinta-alasta peräti 65 % on metsää.[2] Uttarakhandissa on Unescon maailmanperintökohde, jonka muodostavat kaksi puistoa: Nanda Devin kansallispuisto ja Valley of Flowersin kansallispuisto.[3] Siellä tavataan harvinaisia nisäkkäitä kuten lumileopardi, sepelkarhu ja puolilammas.

Uttrakhand on keskimääräistä kehittyneempi osavaltio: vuonna 2001 lukutaitoisia oli 72,3 % (koko Intian arvo 65,2 %). Imeväiskuolleisuus oli 37,6 lasta tuhannesta, kun koko maan keskiarvo on 67,7.[2]

Osavaltion viralliset kielet ovat hindi ja sanskrit.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppo Ylönen: Osavaltion jako sytytti raivon Intiassa. Aamulehti, 12.10.2013, s. A12.
  2. a b Economic Development in Uttarakhand
  3. Unesco
  4. Anupam Trivedi: Sanskrit is second official language in Uttarakhand. Hindustan Times, 19. tammikuuta 2010. Artikkelin verkkoversio Viitattu 10.8.2014. (englanniksi)
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.