Ukkossydän

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukkossydän
Thunderheart
Ohjaaja Michael Apted
Käsikirjoittaja John Fusco
Tuottaja
Säveltäjä James Horner
Kuvaaja Roger Deakins
Leikkaaja Ian Crafford
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä TriStar Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1992
Kesto 118 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ukkossydän (Thunderheart) on yhdysvaltalainen mysteerielokuva joka sai ensi-iltansa vuonna 1992. Sen on ohjannut Michael Apted ja käsikirjoittanut John Fusco, ja pääosissa näyttelevät Val Kilmer, Graham Greene ja Sam Shepard.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukkossydän -elokuva sijoittuu 1970-luvun loppupuolelle. Siinä nuori FBI agentti Ray Levoi (Val Kilmer) lähetetään Pine Ridgen reservaattiin Etelä-Dakotaan tutkimaan siellä tapahtunutta lakota siouxien heimoneuvoston jäsenen Leo Fast Elkin (Allan R. J. Joseph) murhaa. Levoi on neljäsosaltaan intiaani komennetaan sinne sen vuoksi tekemään tutkimuksia, mutta hän on vieraantunut intiaanijuuristaan ja eikä ota tehtävää mielellään vastaan. Tutkimusten edistyessä hän joutuu tutustumaan intiaanien tapoihin, seremonioihin ja uskomuksiin jotka ovat jääneet hänelle vieraiksi.[1][2][3]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Val Kilmer  Ray Levoi  
 Graham Greene  Walter Crow Horse  
 Sam Shepard  Frank Coutelle  
 Sheila Tousey  Maggie Eagle Bear  
 Fred Ward  Jack Milton  
 Fred Dalton Thompson  William Dawes  
 Ted Thin Elk  isoisä Sam Reaches  
 John Trudell  Jimmy Looks Twice  
 Julius Drum  Richard Yellow Hawk  
 Sarah Brave  Maisy Blue Legs  
 Allan R. J. Joseph  Leo Fast Elk  
 Dennis Banks  itseään  

Lähde: [2][3]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ohjaaja Michael Apted on ohjannut dokumenttielokuvia mikä näkyy hänen ohjaamissaan fiktiivisissä elokuvissa myös. Juuri ennen Ukkossydän -elokuvaa hän ohjasi Robert Redfordin tuottaman dokumenttielokuvan Incident at Oglala joka sai ensi-iltansa samana vuonna, ja kertoo Wounded Kneen valloituksesta, jossa Amerikan intiaaniliike (American Indian Movement) ja paikalliset oglala-siouxit valloittivat etelädakotalaisen Wounded Kneen kylän. Sen yhteydessä tapahtuneessa ampumatapauksessa kuoli kaksi FBI:n agenttia ja heidän ampumisestaan tuomittiin AIM:n jäsen Leonard Peltier. Ukkossydän perustuu löyhästi näihin tapahtumiin.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hofstede, David: Thunderheart And Incident At Oglala Cowboys and Indians Magazine. 26.9.2022. Viitattu 20.11.2022. (englanniksi)
  2. a b Thunderheart Variety. 31.12.1991. Viitattu 20.11.2022. (englanniksi)
  3. a b c Maslin, Janet: Review/Film; Val Kilmer as an F.B.I. Agent Among the Sioux The New York Times. 3.4.1992. Viitattu 20.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]