Ugab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ugab
Ugab avaruudesta käsin nähtynä
Ugab avaruudesta käsin nähtynä
Alkulähde Lähellä Otavia Otjozondjupan alueella
Laskupaikka Ugabmond, Atlantti, Erongon ja Kunenen alueiden rajalla
Maat Namibia
Pituus 540 km
Valuma-alue 28 400 km²

Ugab on joki luoteisessa Namibiassa. Siinä on vettä vain ajoittain. Sen alajuoksu muodostaa Kunenen ja Erongon alueiden välisen rajan, mutta sen valuma-alue ulottuu myös Otjozondjupan alueelle. Ugabin alkulähde on lähellä Otavin kaupunkia. Sieltä joki kulkee Paresis- ja Fransfontein-vuorten kautta Luurankorannikolle ja edelleen Atlanttiin. Ugabin sivujokia ovat vasemmalla puolella Erundu-, Ozongombo-, Okomize- ja Uis-joet ja oikealla puolella Goantagab.[1]

Ugab virtaa vain muutaman päivän vuodessa, mutta sen pinnanalainen vesi näkyy paikoitellen lammikkoina, ja Damaramaan eläimet saavat siitä paljon tarvitsemaansa vettä. Ugabin vuosittainen virtaama on 20 miljoonaa kuutiometriä,[2] ja sen valuma-alueen arvioidaan olevan 24 800[1]–29 355 km².[3]

Ugabissa on paljon vettä maan alla, mistä syystä se on eräs Namibian tärkeimmistä joista. Sen pituus on 450 km, ja sen veden varassa ovat useat aavikon eläimet, kuten aavikkonorsut, kirahvit, vuoriseeprat ja maailman suurin villi pensassarvikuonojen populaatio. Ugabin luonnonsuojelualue perustettiin suojaamaan näiden harvinaisten eläinten tulevaisuutta.

Ugabin tienoon merkittäviä turistikohteita ovat Brandberg, Dorosin kraatteri, ja Vingerklip. Sen valuma-alueen kaupunkeja ovat Outjo ja Otjiwarongo sekä Kalkfeldin, Omatjetten ja Uisin kylät.[1]

Joen varrella on mahdollista suorittaa vaelluksia, joiden matkalla ohitetaan hereroiden farmeja ja vaaleanpunaisesta graniitista muodostuneita jäännösvuoria, joita seudulla on siellä täällä. Nämä oudon muotoiset kalliot muodostavat tunnistettavia hahmoja, joista jotkut ovat myrkkysienten muotoisia, kun taas toiset muodostavat onttoja muodostelmia, kuten esim. Kivettyneet haamut.

Alueella kasvaa melko paljon eri kasveja. Osa niistä on villiä tupakkaa (nicotiana glauca).[4] Alueella on myös akaasioita ja !Nara-pensaita (Acanthosicyos horridus), jotka ovat lähes lehdettömiä vihreitä kasvinvarsia, ja myös meloneita on mahdollista löytää.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Peter J. Jacobson, Kathryn M. Jacobson, Mary K. Seely: Ephemeral rivers and their catchments: Sustaining people and development in western Namibia, s. 136–137. Windhoek: Desert Research Foundation of Namibia, 1995. ISBN 9991670947. Teoksen verkkoversio (viitattu 2.1.2022). (englanniksi)
  2. ELECTIONS 2010: Erongo regional profile. New Era, . Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 16.11.2010. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Strohbach, B.J.: Mapping the Major Catchments of Namibia. Agricola, 2008, s. 63–73. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 2.1.2022. (englanniksi)
  4. Ozohere Camp Site | Damaraland | Namibia namibweb.com. 1998-2022. Viitattu 2.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ugab River