Tribal fusion bellydance

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rachel Brice esiintyy Ranskassa vuonna 2012.‎

Tribal fusion bellydance (tunnetaan myös nimellä tribal fusion) on länsimaalainen fuusiotanssilaji, joka on syntynyt useiden eri tanssilajien sulautuessa toisiinsa. Laji sai alkunsa 1960-luvulla Kaliforniassa.

Tribal fusion bellydancen pohjalla on en:American Tribal Style (tunnetaan myös nimillä ATS ja Tribal), johon yhdistetään lisäksi vatsatanssia, American Cabaret -tanssia, flamencoa, mustalaistansseja, katutansseja, intialaista kathak-tanssia, afrikkalaisia tansseja ja monia muita niin moderneja kuin klassisia tanssityylejä. Esimerkiksi tribal fusionin ja vatsatanssin erot löytyvät niin tekniikasta, asuista kuin lajien historiasta.lähde?

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ariellah

Tanssilaji sisältää eri kehonosien liikkeiden täsmällistä erittelyä sekä niin teräviä kuin pehmeitä liikkeitä. Esityksissä voidaan käyttää huntuja, viuhkoja, sormisymbaaleja, kynttiläkruunuja, keppejä tai miekkoja.lähde?

Tribal fusion bellydanceen voi jatkuvasti yhdistää uusia tanssilajeja. [1] Kahdella tribal fusion bellydance -tanssijalla ei välttämättä ole paljonkaan yhteistä, mutta tämä vapaus on myös osa lajin kiehtovuutta. [2]

Lajilla on tähtiä, esimerkiksi yhdysvaltalainen Rachel Brice (s. 1972). [2]

Suomessa lajia voi harrastaa ainakin Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Esiintyjät ja tanssinopettajat järjestävät myös Suomessa alan tapahtumia, kuten kerran tai pari vuodessa kansainvälistä Tribal Salon -tanssifestivaalia Helsingissä. [3] Tribal fusion bellydance -tapahtumia järjestetään paljon ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa. [4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin alkusysäyksenä pidetään sitä kun Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä Kaliforniaan saapuneet maahanmuuttajat kokoontuivat yhdessä soittamaan ja tanssimaan. Heidän kulttuuriperintönsä sekoittui kalifornialaisen Hollywood-fantasian kanssa, mistä syntyi American Cabaret -tanssityyli 1910-luvulla.lähde?

Tribal fusion bellydancen taas aloitti Jamila Salimpour 1960-luvulla San Franciscossa. Jamila Salimpour syntyi New Yorkissa vuonna 1926 sisilialaiseen perheeseen. Hänen uransa alkoi sirkuksen akrobaattitanssijana 16-vuotiaana. Myöhemmin 1950-luvun alussa San Franciscossa hän tanssi perustamallaan Bagdad Cabaret -klubilla, joka oli ensimmäinen naisen omistama itämainen klubi Kaliforniassa. 1960-luvulla hän perusti tribal fusion bellydance -tanssiryhmän Bal Anat (suom. Äiti Jumalattaren tanssi), ja laji oli syntynyt.[5] [6]

Vuonna 2016 90 vuotta täyttävä Salimpour opettaa yhä perustamassaan Salimpour School -tanssistudiolla Berkeleyssä, Kaliforniassa. Myös hänen tyttärensä Suhaila Salimpour on tanssija, ja hän asuu Albanyssa New Yorkin osavaltiossa. [5] [6]

Tribal fusion bellydance on muuttunut vuosien aikana. Esimerkiksi lajin alkuaikoina solisti tanssi melkein aina paikoillaan. Myöhemmin tanssijat alkoivat käyttää erilaisia tapoja liikkua.lähde?

Tanssilajin musiikki on kehittynyt yhtä aikaa elektronisen musiikin ja maailmanmusiikin kanssa.

Asut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amaranta-tanssija

Tanssijoiden asut ovat yksityiskohtaisia, ja niissä on yleensä runsaasti antiikkisen näköisiä tribal-koruja eri kulttuureista ja näyttäviä hiuskoristeita. Tyypillisiä koristeita asussa ovat tupsut, sulat, kulkuset, paljetit, tekokukat ja lyhytvartiset hansikkaat.

Esiintyjän asu paljastaa yleensä vatsan. Asuun kuuluu tavallisesti rintaliivimäinen yläosa, pitkä ja leveä hame tai tanssihousut sivuhalkiolla, lantiohuivi sekä koristeellinen vyönauha. Tanssijoilla on esityksissä paljaat jalat, mutta tanssitunneilla voi käyttää tanssitossuja.

Esiintyjillä on usein vahva ehostus, johon kuuluvat voimakkaat silmänrajaukset, tummanpunaiset huulet, glitteriä ja koru-bindi otsalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]