Transmeta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transmeta
Osake NASDAQ: TMTA
Perustettu 1995
Lakkautettu 2009
Kotipaikka Yhdysvallat Yhdysvallat
Toimiala puolijohdeteollisuus
Tuotteet suorittimet

Transmeta oli vuosina 1995–2009 toiminut yhdysvaltalainen teknologiayritys. Se julkaisi kaksi x86-yhteensopivaa suoritinperhettä, Crusoen ja Efficeonin, joiden kehityksessä pääpaino on ollut alhaisella virrankulutuksella ja lämmöntuotolla. Novafora osti Transmetan vuonna 2008 [1] ja ajautui puolestaan itse konkurssiin 2009 [2].

Crusoe- ja Efficeon-suorittimia on käytetty mm. kannettavissa tietokoneissa, Blade-palvelimissa sekä taulutietokoneissa. 10. elokuuta 2005 Transmeta julkisti ensimmäisen voitollisen neljännesvuosituloksensa.

Transmetan palkkalistoilla oli Linus Torvaldsin ja Dave Taylorin kaltaisia alan kärkinimiä. Torvalds jätti Transmetan heinäkuussa 2003 voidakseen omistautua enemmän Linux-ytimen kehitystyölle.

Suoritinteknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transmetan suorittimet ovat x86-yhteensopivia VLIW-suorittimia, jotka joutuvat x86-ohjelmia ajettaessa tulkkaamaan suoritettavaa ohjelmakoodia ajonaikaisesti. Tulkkaamisesta vastaa täysin ohjelmistopohjainen ratkaisu. Transmetan mukaan tällä lähestymistavalla saadaan useita teknisiä etuja:

  1. Mikäli markkinajohtajat Intel ja AMD laajentaisivat x86-käskykantaa, Transmeta voisi ohjelmistopäivityksellä päivittää suorittimensa yhteensopiviksi uusien käskykantojen kanssa sen sijaan, että itse suorittimet olisi vaihdettava.
  2. Suorituskykyä ja tehoa voidaan hienosäätää ohjelmallisesti vastaamaan markkinoiden tarpeita.
  3. Olisi suhteellisen yksinkertaista korjata laitteisto- tai valmistusvikoja ohjelmallisilla korjauksilla.
  4. Voitaisiin keskittyä paremmin parantamaan suoritinytimen ominaisuuksia tai alentamaan sen virrankulutusta ilman, että tarvitsisi huolehtia kuudentoista vuoden taaksepäin yhteensopivuuden säilyttämisestä.
  5. Suoritin voisi emuloida useita muita arkkitehtuureja, mahdollisesti jopa yhtä aikaa.

Ennen ensimmäisten tuotteidensa julkaisua Transmeta lupasi paljon, mutta tammikuussa 2000 julkaistun alkuperäisen Crusoen (TM3200) heikko suorituskyky kuitenkin heikensi vakavasti Transmetan uskottavuutta. Sen virrankulutus oli huomattavasti Intelin ja AMD:n tuon aikaisia suorittimia alhaisempi, mutta loppukäyttäjälle ero (esimerkiksi akun käyttöajassa) oli ainoastaan marginaalinen. Kaupallisesti Crusoe- ja Efficion-suoritinperheet olivat yritykselle pettymys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.