Toyota ja toppatakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toyota ja toppatakki
Ohjaaja Päivi Kapiainen-Heiskanen
Käsikirjoittaja Päivi Kapiainen-Heiskanen
Säveltäjä Mika Mattila,
Tapani Heiskanen
Kuvaaja Harri Räisä,
Päivi Kapiainen-Heiskanen
Leikkaaja Harri Räisä
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Mikkelin Mediaali Oy
Ensi-ilta 2019
Kesto 64 min

Toyota ja toppatakki (engl. Toyota and Windbreaker) on suomalainen dokumenttielokuva, joka sai ensi-iltansa keväällä vuonna 2019, kun keskustelu hoivakotien toiminnasta käynnistyi toden teolla.

Elokuva kertoo pieksämäkeläisen, sairaanhoitajataustaisen hoivakotiyrittäjä Liisa Heikkisen urasta ja valinnoista. Elokuvan tekohetkellä hänellä oli takanaan 20-vuotinen kehitystyö, jonka aikana hän oli luonut yrityksen, joka toimii useissa toimipisteissä Pieksämäellä ja Kuopiossa. Filmin valmistui ajankohtana, kun kansainväliset hoivayritykset ostivat kotimaisia pieniä yrityksiä.

Elokuvassa ääneen pääsevät myös Liisa Heikkisen asiakkaat ja työntekijät.

Filmin tekoon saatiin rahoitusta Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta.

Elokuva sai ensi-iltansa Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenin 330-paikkaisessa salissa 11.2.2019, minkä jälkeen siitä järjestettiin yleisön pyynnöstä vielä kaksi yleisölle ilmaista lisänäytöstä, Filmiä on esitetty myös Orion-elokuvateatterissa ja Keskustakirjasto Oodissa (Scandinavian International Film Festival) Helsingissä ja juseissa hoiva-alaan liittyvissä tilaisuuksissa.

Filmin ruutukäänsi englanniksi Pekka de Groot. Filmi on nähty laajasti kotimaisilla ja kv. filmifestivaaleilla, missä sitä on myös palkittu. Dhakan kansainvälinen filmifestivaali kutsui päähenkilö Liisa Heikkisen ja ohjaaja Päivi Kapiainen-Heiskasen vieraakseen tammikuussa 2020.

Filmi on ollut mukana muun muassa näillä festivaaleilla, kuten Ilokuvafestivaali 2019, 5th Montevideo World FF Uruguay 2019, Scandinavian FF Oodissa, best Finnish film, Helsinki Finland 2019, IndieFEST Film Awards USA 2019, CUCIF Cuzco Underground Cinema Festival Peru 2019, 18th Dhaka International FF Bangladesh 2020, White Unicorn International FF India 2021, Arvika 2021 Sweden ja Crown Wood International FF India 2022.

Filmi oli ohjaaja-käsikirjoittaja Päivi Kapiainen-Heiskasen kolmas dokumenttielokuva.

Filmi on ladattu filmfreeway ja vimeo -alustapalveluihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linkkejä festivaaliuutisiin:

Sierra International Film Weekend, Bolivia: https://santacruzfest.wordpress.com/official-selection-2019/

Bangkok Thai International Film Festival, Thailand: https://bangiff2017.wixsite.com/bangiff1/official-selection-2021

Docs Without Borders Film Festival / social issues: https://docswithoutbordersfilmfest.com/DWBFFFWinter2020OfficialSelections.html

2020 Golden Fox Winner, women´s films, India: https://hlc-cicff.com/2020-golden-fox-winners/