Topparoikka (yhdistys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lahden Rautatieharrastajat TOPPAROIKKA ry[1] on vuonna 1988 perustettu lahtelainen rautatieharrasteyhdistys. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on vaalia rautatiekulttuuria, kerätä vanhaa rautatieaiheista esineistöä sekä kunnostaa museokalustoa. Toiminta on keskittynyt Vierymäelle vanhalle rautatien varikkoalueelle. Vanhojen puuvaunujen lisäksi yhdistys on kunnostanut keulakuvakseen höyryveturin Tr1 "Risto" 1047, joka on aiemmin ollut näyttelyveturina Lahden rautatieasemalla.

Yhdistys julkaisee myös Topparoikka-lehteä, joka ilmestyy 1–2 kertaa vuodessa. Lehti koostuu lähinnä Päijät-Hämettä ja Kymenlaaksoa kattavista rautatieaiheisista historiikeistä ja uutisista, mutta myös muuta Suomea käsitellään toisinaan. Viime vuosina lehden kirjoittajat ovat esittäneet myös liikennepoliittisia kannanottoja.

Topparoikka järjestää vuosittain Lahden Rautatiepäivä -tapahtuman Mytäjäisten vanhalla varikolla. Yhdistyksen tavoitteena on Mytäjäisten vanhan varikkoalueen säilyttäminen ja tulevien käyttötarkoitusten kehittäminen rautatiehistorialliset kannat huomioon ottaen. Yhdistyksen jäsenet ovat perustaneet Pro-varikko-työryhmän varikkoalueen esille tuomiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lahden Rautatieharrastajat TOPPAROIKKA ry Yhdistysrekisterin tietopalvelu. Helsinki: Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 25.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.