Tony Accardo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Accardo
Tony Accardo vuonna 1960.
Tony Accardo vuonna 1960.
Henkilötiedot
Syntynyt28. huhtikuuta 1906
New York City, New York
Kuollut22. toukokuuta 1992 (86 vuotta)
Springfield, Missouri
Muut tiedot
Muut nimet Joe Batters, Big Tuna

Antonino "Joe Batters" Accardo alias Big Tuna[1] (28. huhtikuuta 190622. toukokuuta 1992) oli italialais-yhdysvaltalainen mafiapäällikkö. Accardo oli Chicagon mafian keskushenkilöitä ja Yhdysvaltain historian pisimpään toiminut mafiapäällikkö. Accardo nousi Chicagon mafian virkaan jo vuonna 1943 ja oli kuolemaansa 1992 asti organisaation johdossa.

Accardo toimi jo nuorena rikollisuudelle ja kuului erilaisiin jengeihin. Jo kahdenkymmenen ikäisenä hän kuului Al Caponen parhaisiin palkkamurhaajiin. Caponen jouduttua vankilaan veropetoksesta vuonna 1931 rikollisorganisaation johtoon nousi Frank Nitti. Myös Accardo alkoi nousta mafian arvoasteikossa ja pääsi käsiksi isompiin bisneksiin. 1930-luvulla Accardo nousi kapteeniksi eli niin sanotuksi caporegimeksi ja 1940-luvun alussa hän oli jo mafiapomo.

Accardon ollessa johdossa hän muun muassa laajensi merkittävästi mafian silloista liiketoimintaa Chicagossa ja aloitti myös uusia toimia Las Vegasissa. Accardo oli nostanut mafian voimakkaaksi ja siihen aikaan Las Vegasissa jopa mafia vaati veroa jokaiselta henkilöltä, joka oli tehnyt kadulla jonkun rikoksen.

1950-luvulla Accardo piti melko matalaa profiilia ja jättäytyi väliaikaisesti pois pomon tehtävistä, jolloin paikalle asettui Sam Giancana. Accardo piti silti paikkansa liikeasioissa ja siirtyi neuvonantajaksi eli niin sanotuksi consigliereksi. Vuonna 1975 mafia kyllästyi pomonsa Giancanan elämäntyyliin ja hänet tapettiin kotitalonsa kellarissa ampumalla ensin niskaan ja sen jälkeen kuusi kertaa päähän. Kun pomot Sam Battaglia ja Jackie Cerone joutuivat kumpikin vankilaan, Accardo päätti ottaa taas haltuunsa pomon paikan.

Accardo toimi Chicagon mafian päällikkönä melkein 50 vuotta. Hän kuoli 86-vuotiaana kotikaupungissaan Chicagossa sydänhalvaukseen.[1] Vielä viimeisinä vuosinaankin Accardo toimi yhä mafialle. Häntä on usein kuvattu viisaaksi, mutta äkkipikaiseksi mieheksi. Chicagon entinen mafiapäällikkö Paul Ricca totesi joskus Accardosta, että "hänellä on enemmän älyä aamiaisella kuin Caponella koko päivänä".

Accardo haastettiin elämänsä aikana useita kertoja oikeuteen, mutta jokaisesta oikeudenkäynnistä hän selvisi ilman tuomiota. Tämä johtui hänen vähäpuheisuudestaan, jonka johdosta myös yleisö näki hänet harmittomana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Psyche Pascual: Tony Accardo; Reputed Chicago Mob Boss 28.5.1992. Latimes.com: Los Angeles Times. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.