The Grim Adventures of Billy & Mandy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Grim Adventures of Billy & Mandy
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Maxwell Atoms
Pääosissa Richard Horvitz
Grey DeLisle
Greg Eagles
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Cartoon Network
Esitetty 24. elokuuta 2001 – 9. marraskuuta 2007
Tuotantokausia 7
Jaksoja 81 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Louis J. Cuck
Vastaava(t) tuottaja(t) Maxwell Atoms
Brian A. Miller
Linjatuottaja Louis J. Cuck
Ohjaaja(t) Julie Hashiguchi
Shaun Cashman
Robert Alvarez
Sue Perrotto
Eddy Houchins
John McIntyre
Brian Sheesley
Käsikirjoittaja(t) Maxwell Atoms
Chris Reccardi
C. H. Greenblatt
Gord Zajac
Alex Almaguer
Brett Varon
Jeremy J. Bargiel
Nina G. Bargiel
Craig Lewis
Palkinnot
Voitetut Annie (2005)
Primetime Emmy (2006, 2007)
Ehdokkuudet Golden Reel (2002, 2003, 2005)
Annie (2005, 2007)
Daytime Emmy (2007)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

The Grim Adventures of Billy & Mandy on yhdysvaltalainen Emmy-palkittu animaatiosarja, jonka loi Maxwell Atoms. Sarja esiintyi ensi kerran Cartoon Networkilla elokuussa 2001, jolloin se oli alun perin osa Grim & Evil -sarjaa. Vuonna 2003 molemmista sarjoista tehtiin omat nimikko-ohjelmat, jolloin se sai nimekseen The Grim Adventures of Billy & Mandy ja toinen sarja sai nimekseen Evil Con Carne, jonka hahmoista Skarr teki edelleen muutamia esiintymisiä The Grim Adventures of Billy & Mandyssä. Sarjasta on myös tuotettu kolme televisioelokuvaa Billy & Mandy’s Big Boogey Adventure, Wrath of the Spider Queen ja Underfist: Halloween Bash.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjassa keskitytään hahmojen Billy ja Mandy seikkailuihin Endsvillessä. Kaksikosta Billy ei ole ollenkaan älykäs vaan Mandyn sanoin kuvailtuna tyhmä. Mandy puolestaan on poikamainen tyttö, joka ei koskaan hymyile saati näytä tunteitaan. Hän myös määräilee kaikki päivän tekemiset joita Mandy joutuu kestämään Billyn kanssa. Eräänä päivänä heidän viettäessä Billyn hamsterin 10-vuotissyntymäpäivää, paikalle saapuu Viikatemies hakemaan jo ikääntyneen hamsterin sielun. Hänen yllätyksekseen kaksikko ei ole peloissaan hänen saapumisestaan. Päinvastoin Mandy kieltäytyy antamasta Billyn hamsteria Viikatemiehelle ja haastaa hänet mihin tahansa peliin. Mikäli Viikatemies voittaa, hän saa Billyn hamsterin sielun, mutta jos hän häviää, Viikatemiehestä tulee Billyn ja Mandyn ikuinen ystävä.

Pelinä oli limbo, mutta pienen avustuksen ansiosta Viikatemies häviää suosikkipelissään ja joutuu olemaan Billyn ja Mandyn ystävä koko heidän elämänsä ajan. Viikatemies on aluksi luonteeltaan päivästä toiseen masentunut, mutta pian oppii elämään normaalien ihmisten tavoin huolimatta siitä, että hän on tuo monia yliluonnollisia olentoja Billyn ja Mandyn elämään, jotka tekevät kolmikon elämästä tavallista erikoisemman.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Billy

Hän on 10-vuotias poika, jota myös idiootiksi kuvaillaan. Tästä huolimatta hän on jatkuvasti iloinen riippumatta siitä missä hän on. Billy on luonteeltaan utelias ja nauttii tutkiessaan ympäristöä, olipa hän katsomassa pyykkien kuivumista tai toisessa universumissa. Uteliaisuutensa seurauksena hän joutuu ongelmiin, joista Billy ei selviä yksin, minkä vuoksi hänen ystävänsä Mandy ja Grim saavatkin olla jatkuvasti pelastamassa häntä tukalista tilanteista. Eräässä Billyn kallosta otetussa röntgenkuvassa näkyy, että Billyn aivot ovat tämän nenässä.

  • Mandy

Tällä yksi-ilmeisellä tytöllä on joka asiaan mielipide. Hän osaa tästä huolimatta olla julma, mikä juontuu hänen tavastaan ajatella loogisesti ja kurinalaisesti. Mandy ei pelkää sanoa suoraan mielipidettään ja usein saakin haluamansa pelkällä lujalla tahdonvoimalla ja periksiantamattomuudella. Mandy pitää vallasta ja muiden hallitsemisesta, minkä vuoksi Billy ja Grim ovat hänelle lähes täydellisiä ystäviä. Mandy on lähestulkoon aina pahalla tuulella eikä koskaan hymyile. Luonteensa vuoksi jopa hänen vanhempansa pelkäävät häntä.

Sarjan päähahmot Billyn keittiössä.
  • The Grim Reaper

Grim on yliluonnollinen, tuhansia vuosia vanha olento. Hänen edellinen tehtävänsä oli kerätä ja toimittaa sieluja manalaan. Tähän päivään asti Grim on kuitenkin joutunut olemaan Billyn ja Mandyn ystävä, jota hän tuleekin olemaan koko heidän loppuelämänsä heille häviämisen vuoksi. Hän puhuu jamaikan aksentilla.

  • Nergal

Nergal on paha olento, joka karkotettiin syvälle Maan keskipisteeseen kauan aikaa sitten. Hän on silti voimakas ja pelottava olento, joka kuitenkin haluaa vain ystäviä. Ikävä kyllä Nergalille ystävien hankkiminen tuottaa paljon hankaluuksia.

  • Hoss Delgado

Hoss vaeltelee pitkin maailmaa etsien yliluonnollisia olioita, joita hän yrittää tuhota. Hoss kutsutaan usein paikalle, kun Mandy ja hänen ystävänsä joutuvat tukalaan tilanteeseen, josta he eivät itse pääse pois. Hoss kyllä tulee paikalle vaikka hän ei pidäkään Grimistä ymmärrettävästä syystä.

  • Irwin

Billyn kaveri, joka tunnetaan koulussa nörttinä. Irwin joutuu aina pulaan Billyn tavoin ja hän olisi iloinen mikäli selviäisi lapsuutensa hengissä. Irwin on myös ihastunut Mandyyn, joka päinvastoin yrittää kaikin keinoin päästä hänestä eroon.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Richard Horvitz  Billy, Harold (Billyn isä)  
 Grey DeLisle  Mandy, täti Sis, Milkshakes (Billyn kissa)  
 Greg Eagles  Grim, Sperg  
 Vanessa Marshall  Irwin, Claire (Mandyn äiti)  
 Jennifer Hale  Gladys (Billyn äiti)  
 Dee Bradley Baker  Phil (Mandyn isä)  
 Phil LaMarr  Dick (Irwinin isä), Dracula, Irwinin isoäiti  
 Diedrich Bader  Hoss Delgado  
 Rachael MacFarlane  Eris, Mindy  
 David Warner  Nergal (Kaudet 1–2)  
 Martin Jarvis  Nergal (Kaudet 3–)  
 Debi Derryberry  Nergal Juniori  
 Maxwell Atoms  Piff, hämähäkki Jeff  
 Armin Shimerman  kenraali Skarr  
 C. H. Greenblatt  Fred Fredburger  
 James Arnold Taylor  Retu Kivinen, sivuäänet  

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]