Teukros (Telamonin poika)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teukros (m.kreik. Τεῦκρος, lat. Teucer) oli kreikkalaisessa mytologiassa Salamiin kuningas Telamonin ja hänen toisen vaimonsa Hesionen, Troijan kuningas Laomedonin tyttären, poika. Hän taisteli velipuolensa Aiaan rinnalla Troijan sodassa ja on myyttinen Salamiin kaupungin perustaja Kyproksella[1]. Teukros oli Troijan kuninkaan Priamoksen sisarenpoika ja siten Hektorin ja Pariin serkku; nämä kaikki olivat hänen vastapuolellaan Troijan sodassa.

Troijan sodassa Teukros tunnettiin lähinnä suurenmoisena jousiampujana, joka ampui nuoliansa velipuolensa Aiaan suuren kilven suojista. Kun Hektor ajoi akhaijeja takaisin heidän aluksilleen, Teukros toi argoslaisille hieman menestystä tappamalla monia hyökkäävistä troijalaisista, mukaan lukien Hektorin vaunujen ajajan. Kuitenkin joka kerta, kun hän yritti osua Hektoriin, Apollon sai yrityksen epäonnistumaan[2]; ironisesti Apollon oli myöhemmin nimenomaan se, joka ohjasi Pariin nuolen Akhilleuksen kantapäähän.

Raivoissaan Teukroksen menestyksestä Hektor poimi suuren kiven ja heitti sen Teukrosta kohti. Järkäle haavoittikin tätä niin, että tämän piti luopua taisteluista joksikin aikaa[2]. Kun Zeus oli rikkonut Teukroksen jousen, tämä otti keihään aseekseen taisteluihin[3]. Jälleen hän kohtasi Hektorin, ja vältti vai vaivoin tämän keihään taistelussa[4]. Hänet mainitaan myös yhtenä niistä, jotka piiloutuivat Troijan puuhevosen sisään.

Sen jälkeen kun Aias oli surmannut itsensä, heidän isänsä hylkäsi Teukroksen, koska tämä ei ollut pystynyt pelastamaan veljeään[5]. Teukros siirtyi Kyprokselle, jonne hän perusti Salamiin kaupungin kotimaansa mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diktys Kreetalainen, Troijan sodan kronikka 5.4 (engl. käännös)
  2. a b Homeros, Ilias 8.261–334 (engl. käännös)
  3. Homeros, Ilias 15.458–483 (engl. käännös)
  4. Homeros, Ilias 13.169–205 (engl. käännös)
  5. Diktys Kreetalainen, Troijan sodan kronikka 5.2 (engl. käännös)