Tarkhun (juoma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pullo georgialaista "Natakhtari Tarkhunaa"
Tarkhun on kirkkaan vihreän väristä

Tarkhun georg. ტარხუნა) (myös Tarhun) on georgialainen[1] hiilihapotettu virvoitusjuoma, joka on maustettu yleisimmin rakuunalla tai joskus myös tuoksumataralla. Sen loi ensimmäisen kerran Georgiassa vuonna 1889 Mitrofan Lagidze -niminen nuori proviisori Kutaisin kaupungissa.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2019 lähtien tarkhunia on tuotettu Georgiassa Natakhtari- ja Zhedazheni-tuotemerkeillä; Liettuassa nimellä "Selita Klasika" nimellä "Tarchunas"; ja Venäjällä, jossa yksi tuottajista on OAO Narzan tuotemerkillä "Ледяная Жемчужина" nimellä "Тархун".

Tavaramerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viron talous- ja viestintäministeriö totesi OÜ Acerra ja AS Tallinna Karastusjoogid välisessä tavaramerkkikiistassa, että sana Tarhun on juomaa kuvaava termi, joten se ei ole Viron tasavallan lainsäädännön mukainen tavaramerkki.[2] Virossa oli mahdollista ostaa sekä Virossa että Venäjällä valmistettuja Tarhun-juomia samasta virvoitusjuomasta, koska virvoitusjuoma tislataan ja pullotetaan molemmissa maissa, vaikka eri yritykset valmistavat sitä hieman erilaisilla resepteillä. Vuonna 2015 virolainen virvoitusjuomayhtiö AS Tallinna Karastusjoogid, joka oli Tarhunin paikallinen tuottaja ja jakelija, lopetti toimintansa, ja sen omistaja AS Haljas myi tuottajan ulkomaiselle sijoittajalle, jonka nimi ja alkuperämaa on tuntematon. Vuodesta 2019 lähtien Viron kaupat myyvät eri tavoin tarkhuna-limonadeja, jotka on valmistettu Georgiassa, Liettuassa ja Venäjällä; vaikka mikään näistä tarkhuna-tuotemerkeistä ei ole saavuttanut yleistä jakelua useimmissa myymäläketjuissa.

Vuonna 2014 Ryan Wood osti oikeudet Tarhun-tavaramerkin käyttöön Yhdysvalloissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Georgian Feast by Darra Goldstein p.43, University of California Press, 1999
  2. ruling 808-o (PDF) Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi Tööstusomandi Apellatsioonikomisjon. 28 April 2006. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium. Arkistoitu 29 December 2009.
  3. სახსრებისა და წელის ტკივილს ტარხუნა მოგიხსნით, 2014 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]