Tapio Soivio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapio Soivio (s. 1946 Helsinki) on suomalainen kuvataiteilija ja graafikko. Hän valmistui vuonna 1966 Taideteollisesta oppilaitoksesta. Hän on työskennellyt muun muassa somistajana, mainosgraafikkona ja kuvittajana. Vuodesta 1999 lähtien hän on tehnyt freelancerjournalistina pilapiirroksia sanomalehtiin.

Tapio Soivio on tehnyt pilapiirroksia Tapio-nimimerkillä muun muassa Valkeakosken Sanomiin, Koillissanomiin, Loviisan Sanomiin, Kirkkonummen Sanomiin, Pohjolan Työhön, Pyhäjokiseutuun, Kankaanpään Seutuun ja Länsi-Uusimaahan. Soivio on julkaissut kaksi pilapiirroksia esittäviä albumia: Eväät 2000-luvulle vuonna 2000 ja Ystävät ja kylänmiehet vuonna 2001. Kokemuksistaan velkasaneerauksesta Soivio kirjoitti vuonna 2003 runokirjan Velkasaneeraukseen tuomitun päiväkirja - Platonin Kultaa.

Tapio Soivion graafisen suunnittelun töitä on ollut esillä muun muassa arvostetussa kansainvälisessä The Modern Publicity -julkaisussa vuosina 1973–1979. Kirkniemen 4 marsalkan muistolaatta Kirkniemen kartanon puutarhassa vuodelta 1981 on myös Tapio Soivion suunnittelema. Soivio on uransa aikana suunnitellut useita logoja. Hänen tunnetuin työnsä on Suomen Itsenäisyyden 60. juhlavuoden juliste "Itsenäinen Suomi – Yhteinen asiamme". Maininnan arvoisia Soivion töitä ovat Lohjan seurakunnan ja Lohjan museon tunnukset sekä Suomen Sääksisäätiön logo, jonka Tapio Soivio suunnitteli työtoverinsa ja ystävänsä heraldikko-graafikko Juhani Vepsäläisen alkusuunnittelun pohjalta, tämän kuoltua tapaturmaisesti.

Tapio Soiviolla oli taidenäyttely vuonna 1997 Helsingissä Tulli- ja pakkahuoneella. Näyttelyn nimi oli Visualisointi olemassaolosta – Platonin kultaa. Maalaukset kuvasivat olemassaolon mysteerioita. Näyttely ei tavoittanut ns. suurta yleisöä, mutta monet teologit ja filosofiaan perehtyneet kävivät keskustelua Tapio Soivion kanssa. Tämä aihe on edelleenkin Tapio Soivion työpöydällä.

Tapio Soivio on toiminut erilaisissa yhdistyksissä mm. Suomen Freelance-journalistit ry:n hallituksessa 2004-2012.

Muita jäsenyyksiä; Paasikiviseura, Rotary, Suomen Sarjakuvaseura.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]