Tansanianhedekuppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tansanianhedekuppi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Mahonkikasvit Meliaceae
Suku: Hedekupit Lepidotrichilia
Laji: volkensii
Kaksiosainen nimi

Lepidotrichilia volkensii
(Gürke) J.-F.Leroy

Katso myös

  Tansanianhedekuppi Wikispeciesissä
  Tansanianhedekuppi Commonsissa

Tansanianhedekuppi (Lepidotrichilia volkensii) on hedekuppien (Lepidotrichilia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta ja runsasoksainen pensas tai puu, joka voi kasvaa 3–20 metriä korkeaksi, joskus jopa 25 metriä korkeaksi.

Tansanianhedekuppi kasvaa vuoristoalueiden kosteissa metsissä metsän alakerroksissa. Se kasvaa tavallisesti 1050–2400 metrin korkeudella merenpinnasta, mutta joskus jopa 3000 metrin korkeuteen asti. Tansanianhedekuppi kasvaa usein yhdessä podokarpusten, kossojen ja liuska-aralioiden kanssa. Tansanianhedekuppia tavataan itäisessä Afrikassa Sudanista ja Etiopiasta etelään Tansaniaan, Sambiaan ja Malawiin ulottuvalla alueella.

Tansanianhedekupin hedelmät ovat syötäviä sellaisenaan ja niitä käytetään ravintona. Hedelmien lisäksi tansanianhedekuppia kerätään luonnosta puutavaraksi. Lajin sydänpuu on vaaleaa sekä kovaa ja sitä käytetään paikallisesti muun muassa työkalujen käsiosiin. Lisäksi puutavaraa käytetään polttopuuna sekä puuhiilen valmistukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Global Tree Specialist Group & Botanic Gardens Conservation International (BGCI): Lepidotrichilia volkensii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]