Suomen Benelux-instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Benelux-instituutin logo.

Suomen Benelux-instituutti on Brysselissä sijaitseva kulttuuri-instituutti. Vuonna 1993 perustetun instituutin toimialueita ovat Alankomaat, Belgia sekä Luxemburg. Benelux-instituutti on yksi seitsemästätoista suomalaisesta kulttuuri- ja tiedeinstituutista. Benelux-instituutti on itsenäinen, yleishyödyllinen organisaatio, jota rahoittavat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä lukuisat julkiset ja yksityiset rahastot. Instituuttia ylläpitää Suomen Benelux-instituutin säätiö.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Benelux-instituutti aloitti toimintansa Suomen Belgian kulttuurikeskuksena vuonna 1993. Ensimmäiset vuodet se toimi Antwerpenin merimieskirkolta vuokratuissa tiloissa. Vuonna 1996 kulttuurikeskus alkoi toimia kaikissa Benelux-maissa. Käynnistämisvaiheessa kulttuurisihteerinä toimi Iiris Kivimäki (1993–94). Ensimmäisinä johtajina toimivat Marjatta Oksanen (1994–96) sekä Johanna Lindstedt (1997–2001).

1990-luvulla ja 2000-luvun alussa kulttuurikeskuksen ohjelma rakentui usein teemojen (kuten valo, metsä) ympärille. Omissa tiloissa järjestettiin teemoihin liittyviä näyttelyitä, konsertteja, kirjailijavierailuita sekä keskustelutilaisuuksia. Yhteistyö asemamaiden taidelaitosten ja muiden maiden kulttuuri-instituuttien kanssa oli tärkeä työmuoto. Instituutti osallistui myös Euroopan unionin kansallisten kulttuuri-instituuttien EUNIC-verkoston perustamiseen Brysselissä. Suomessa Suomen Benelux-instituutti osallistui aktiivisesti Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkoston toiminnan käynnistämiseen.

Irma Hjelt aloitti johtajana vuonna 2002. Kulttuurikeskuksen nimi muutettiin vuoden 2005 aikana Suomen Benelux-instituutiksi. Seuraavana vuonna instituutti muutti Antwerpenistä Brysseliin. Uusissa toimitiloissa ei ollut omia näyttely- tai konserttitiloja, joten toiminta alkoi painottua yhteistoimintaan paikallisten kulttuuritoimijoiden ja varsinkin Euroopan kansallisten kulttuuri-instituuttien kanssa.

Vuonna 2007 johtajana aloitti Kalle Jämsén. Hänen toimikaudellaan instituutti jatkoi profiloitumistaan taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisten verkottajaksi.

Sirpa Hietanen aloitti johtajana 2010. Viime vuosina instituutti on painottanut pitkän aikavälin hankkeita sekä verkottamista ruohonjuuritasolla. Tapahtumia ei järjestetä itse, vaan aina yhteistyössä paikallisten ammattilaisten kanssa.

Vuonna 2014 Suomen Benelux-instituutin säätiö valitsi instituutin uudeksi johtajaksi Aleksi Malmbergin. Hän jätti Helsingin juhlaviikot[1], jonka ohjelmapäällikkönä toimi aiemmin. Vuosina 2018–2021 instituutin johtajana toimi Kati Laakso. Lokakuusta 2021 lähtien instituuttia on johtanut Laura Boxberg[2].

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Benelux-instituutti toimii välittäjänä suomalaisten ja Benelux-alueen kulttuuritoimijoiden välillä. Instituutti on asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa tietoa ja luo yhteyksiä kulttuurin laajalla kentällä.

Instituutti tarjoaa taiteilijoille ja organisaatioille mahdollisuuksia luoda keskustelua, uusia projekteja ja yhteistyömahdollisuuksia. Toiminnan tavoitteena on kestävä, pitkäjänteinen yhteistyö Suomen ja Benelux-maiden taiteilijoiden sekä alan ammattilaisten kanssa. Yksi instituutin tärkeimmistä liikkuvuutta edistävistä ohjelmista on Suomen Benelux-instituutin alullepanema esittävän taiteen kentän taiteilijoille suunnattu TelepART-tuki.

Benelux-instituutti toimii laajasti koko kulttuurin kentällä. Toiminta-aloja ovat esimerkiksi kuvataiteet, esittävät taiteet, kirjallisuus, design sekä elokuvataide. Esimerkkejä toiminnasta ovat Mika Taanilan esiintyminen Rotterdamin elokuvajuhlilla vuonna 2013[3], Marimekon taiteellisen johtajan Minna Kemell-Kutvosen ja graafikko Maija Louekarin keskustelutilaisuus[4] Design September Brussels 2012:n aikana, sekä vuonna 2011 Antwerpenissä järjestetty Hel Looks - Street Styles from Helsinki -näyttely[5]. Suurhanke A I S T I T – coming to our senses jatkuu vuoteen 2022 asti[6].

Instituutti toimii yhteistyössä muun muassa asemamaidensa Suomen suurlähetystöjen kanssa. Instituutti kuuluu myös EUNIC-verkoston Amsterdamin-jaostoon.

Suomen Benelux-instituutti järjestää eritasoisia suomen kielen kursseja online-opetuksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]