Spartit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Spartit (m.kreik. Σπαρτοί, Spartoí 'kylvetyt miehet', sanasta m.kreik. σπείρω, speírō 'kylvää') olivat kreikkalaisessa mytologiassa miehiä, jotka syntyivät maahan kylvetyistä Areen lohikäärmeen hampaista.

Theban spartit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kadmos saapui Thebaan seurattuaan sinne lehmää Delfoin oraakkelin neuvosta. Oraakkeli oli kehottanut häntä perustamaan kaupungin siihen paikkaan, johon lehmä pysähtyisi. Kadmos halusi uhrata lehmän ja lähetti miehensä läheiselle lähteelle hakemaan vettä. Lähdettä vartioi kuitenkin lohikäärme, joka surmasi useita miehistä, ennen kuin Kadmos lopulta surmasi sen miekallaan.

Apollodoroksen mukaan lohikäärme oli pyhitetty Areelle. Athene antoi Kadmokselle puolet lohikäärmeen hampaista ja neuvoi häntä kylvämään ne. Kun Kadmos teki niin, kynnöksestä nousi ylös miehiä täysissä aseissa. Peloissaan Kadmos heitti miesten keskelle kiven. Miehet luulivat, että joku heistä olisi heittänyt kiven, ja alkoivat taistella keskenään, kunnes viisi oli jäänyt jäljelle: Ekhion, Udeus, Khthonios, Hyperenor ja Peloros. Nämä viisi auttoivat Kadmosta perustamaan Theban kaupungin, mutta Kadmos joutui palvelemaan Aresta orjana vuoden hyvitykseksi lohikäärmeen tappamisesta. Vuoden kuluttua hänelle annettiin vaimoksi Harmonia, Afroditen ja Areen tytär.[1]

Hellanikos kuitenkin kirjoittaa, että pellosta olisi noussut ainoastaan viisi sparttia, ja jättää koko taistelun mainitsematta. Tässä versiossa Zeuksen täytyi puuttua asiaan ja pelastaa Kadmos Areelta, joka tahtoi hänet surmata.

Ekhion meni myöhemmin naimisiin Kadmoksen tyttären Agauen kanssa, ja heidän poikansa Pentheus seurasi Kadmosta Theban kuninkaana.

Kolkhiin spartit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen puolen hampaista kylvi Iason Kolkhiiseen. Kolkhiin kuningas Aietes sai hampaat Athenelta ja pakotti Iasonin kylvämään ne, jotta hän voittaisi kultaisen taljan. Kadmoksen tavoin Iasonkin heitti kiven sparttien keskelle hämmentääkseen heidät, mutta seuranneesta taistelusta ei ainutkaan spartti selvinnyt hengissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodorus: Bibliotheke ('Kirjasto') 3.4.1–2 (engl. käännös).