Sopulit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sopulit
Tunturisopuli (Lemmus lemmus)
Tunturisopuli (Lemmus lemmus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Alalahko: Hiirimäiset jyrsijät Myomorpha
Yläheimo: Muroidea
Heimo: Cricetidae
Alaheimo: Myyrät Arvocolinae
Tribus: Sopulit
Lemmini
Synonyymit
  • Microtini
Katso myös
 Commons-logo.svg Sopulit Commonsissa

Sopulit ovat pienikokoisia jyrsijöitä, joita esiintyy pääasiassa arktisilla alueilla. Yhdessä myyrien ja piisamin kanssa ne muodostavat alaheimon Arvicolinae. Sopulit painavat 30–110 grammaa ja ovat 7–15 cm pitkiä. Niiden turkki on paksu ja pehmeä ja häntä lyhyt. Sopulit ovat pääasiallisesti kasvinsyöjiä. Etuhampaat kasvavat koko eliniän, mikä eliminoi kasvisravinnon aiheuttaman hampaiden kulumisen.

Sopulit eivät vaivu talvihorrokseen, vaan ovat aktiivisia myös talven aikana syöden keräämiään ruohovarastoja.

Sopulit elävät enimmän aikaa yksittäin ja kerääntyvät yhteen vain pariutumisaikoina. Suotuisissa oloissa sopulit lisääntyvät nopeasti kuten muutkin jyrsijät. Populaation koko vaihtelee voimakkaasti neljän vuoden jaksoissa [1].

Sopulit, erityisesti tunturisopuli, ovat tunnettuja massavaelluksistaan, joita esiintyy populaation koon saavuttaessa kriittisen kynnyksen. Sopulilaumojen heittäytyminen alas mereen jyrkänteiltä on kuitenkin vain myytti [2], jonka eräs kuvausryhmä loi saadakseen dokumenttielokuvaansa sopuleista lisää draamaa. Vaeltaessaan sopulit liikkuvat ravintoa etsien jokien varsilla ja muiden vesistöjen lähettyvillä. Sopulit osaavat myös uida.

Tunturisopulin (Lemmus lemmus) lisäksi Suomessa elää metsäsopuli (Myopus schisticolor). Maailman muita sopulilajeja ovat esimerkiksi amurinsopuli (Lemmus amurensis), siperiansopuli eli ruskosopuli (Lemmus sibiricus) ja kanadansopuli[3] (Lemmus trimucronatus).

Sekä tunturisopuli että metsäsopuli kuuluvat tribukseen Lemmini. Kolme sopulilajia kuuluu kuitenkin tribukseen Microtini.lähde?

Suomessa sopuleita on tutkinut professori Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitoksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hinterland Who's Who - Lemmings
  2. ABC.net.au - Lemmings Suicide Myth
  3. Laukkanen, Anna-Maija; Virtanen, Matti: Koko perheen eläinkirja, s. 92. (Toinen painos). Vantaa: Kirjalito, 1997. ISBN 951-28-1927-9.


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.