Sonnin siitoskyvyn ongelmat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sonnin siitoskyvyn ongelmat ovat moninainen ryhmä sairauksista tai muista syistä johtuvia nautakarjan lisääntymistä haittaavia tekijöitä, varsinkin länsimaissa jo historiallisiakin. Nykyaikainen keinosiemennys ja eläinten tarkka tutkiminen ja valikointi seminologin tai eläinlääkärin valvonnassa ovat muuttaneet asian luonnetta vähentäen vanhoja ongelmia.[1] Seminologit ja heidän ylläpitämät hedelmällisyyspalvelunsa kuten Helmi-palvelu Suomessa ovat nykyään käytännössä välttämätöntä apua.[2]

  • Syyt karjan tiinehtivyyden epäonnistumiseen on usein lehmissä, joka on oma mielenkiinon kohteensa.
  • Jos siittiöiden elinvoimaisuudessa katsotaan olevan vikaa tai ne ovat kokonaan kuolleita, ei kyseistä sonnia kannata käyttää niinkin arvokkaaseen asiaan kuin lehmän astuttamiseen.
  • Sonnia voi vaivata myös eräänlainen perinnöllinen velttous, mutta sama oire voi seurata ruokinnan puutteellisuudesta. Perinnöllistä velttoutta ei pidetä jalostustyön kannalta erityisen edullisena. Niin tai näin, on varsinkin aiemmin yritetty käyttää kalliinpuoleista johimbiinilääkitystä tilapäisesti, mutta sen teho on kyseenalainen.
  • Kiveksen kutistuminen voi aiheuttaa epänormaaliutta siemennesteessä ja alentunutta hedelmällisyyttä.
  • Sonnia voi vaivata myös esinahan tulehdus, joka tekee eläimestä levottoman. Tämä vaiva voidaan hoitaa kuivikkeita vaihtamalla ja parantamalla, ja sitä voi pahentaa peniksen karvatupsun ajelu, mutta tämä vaiva voi olla korjattavissa.
  • Sonnin luonteenpiirteet, kuten oikullisuus ovat olleet myös hankaluuksia siitoksessa.[1]

Kuriositeettina on kiinnostavaa, että nautojen kaksosraskauksissa, joissa toinen kaksonen on sonni-, toinen lehmävasikka, ne vaikuttavat toisiinsa siten, ettei ei jälkimmäisestä käytännössä tule tuotantoeläintä, mutta sonnista voi tulla siitoseläin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Vehanen, Laina: Karjaväen kirja, s. 79–82. Helsinki: Pellervo-Seura, 1951.
  2. Siemennyspalvelu Faba.fi. 19.5.2022. Arkistoitu 27.5.2022. Viitattu 9.6.2022.