Sininen laguuni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sininen laguuni
The Blue Lagoon
Ohjaaja Randal Kleiser
Käsikirjoittaja Douglas Day Stewart
Perustuu Henry de Vere Stacpoolen romaaniin
Tuottaja Randal Kleiser
Säveltäjä Basil Poledouris
Kuvaaja Néstor Almendros
Leikkaaja Robert Gordon
Lavastaja Jon Dowding
Pääosat Brooke Shields
Christopher Atkins
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 5. heinäkuuta 1980
Suomen lippu 25. joulukuuta 1980
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 4 500 000dollaria
Seuraaja Paluu siniselle laguunille
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Sininen laguuni on Randal Kleiserin vuonna 1980 ohjaama romanttinen seikkailudraama, joka perustuu Henry De Vere Stacpoolen samannimiseen romaaniin. Elokuvan pääosia esittävät Brooke Shields, Christopher Atkins ja Leo McKern. Elokuvan alkuperäisen musiikin on säveltänyt Basil Poledouris.

Elokuva kertoo, kuinka kaksi lasta haaksirikkoutuu autiolle trooppiselle saarelle Tyynellä valtamerellä. Vailla yhteyskunnan sääntöjä ja rajoituksia, nuorten fyysiset ja psyykkiset tunteet heräävät heidän saavuttaessaan murrosiän ja he rakastuvat.

Elokuva oli taloudellinen menestys, mutta voitti historian ensimmäisen huonoimman naispääosan Razzie-palkinnon (Brooke Shields). Elokuva sai myöhemmin jatko-osan Paluu siniselle laguunille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viktoriaanisella ajalla kaksi serkusta, Richard ja Emmeline Lestrange ja laivan kokki Paddy Button (Leo McKern) selviytyvat laivan haaksirikosta hedelmälliselle trooppiselle saarelle. Paddy huolehtii lapsista ja kieltää "lailla" näitä menemästä saaren toiselle puolelle, koska löytää itse tutkimusmatkalla todisteita verisistä ihmisuhreista. Hän kertoo lapsille, että toisella puolella asuu mörkö. Hän myös varoittaa heitä syömästä punaisia marjoja, joita Emmeline löytää. Paddy kuolee pian ja lapset jäävät yksin. He rakentavat talon ja selviytyvät nokkeluutensa avulla paratiisissa.

Vuosia kuluu ja kummastakin kasvaa pitkiä, voimakkaita ja kauniita teinejä. He elävät majassaan, kuluttavat päivänsä kalastellen, uiden ja sukeltaen helmiä. Richard (Christopher Atkins) ja Emmeline (Brooke Shields) rakastuvat hiljalleen toisiinsa, vaikka se on vaikeaa ihmisen seksuaalisuuden opetuksen puutteessa ja he eivät voi ilmaista fyysisesti tunteita toisiansa kohtaan. Emmeline pelästyy saatuaan ensimmäiset kuukautisensa ja Richard haluaa tutkia hänet haavan varalta. Richardilla itselläänkin on paljon kysymyksiä ilman vastauksia. Hän toivoo voivansa pidellä Emmelineä ja suudella tätä, mutta hän torjuu pojan. Utelias Emmeline lähtee toiselle puolelle saarta ja löytää suuren moai-tyylisen kivipatsaan. Hän luulee tunnistavansa pyhän paikan ja rukoilee. Myöhemmin hän kertoo Richardille, että ehkäpä Paddyn mörkö onkin Jumala.

Jonkin aikaa myöhemmin nuorten välit kärsivät suuren laivan ohittaessa saaren ensimmäisen kerran vuosiin. Richard haluaisi lähteä ja Emmeline jäädä, joten Emmeline ei sytytä merkkinuotiota ajoissa ja laiva ohittaa heidät. Richard raivostuu ja määrää Emmelinen lähtemään majasta. Heidän välilleen syntyy tappelu, jonka päätteeksi Emmeline lähes kuolee astuessaan kivikalan päälle ja Richard pelkää menettävänsä hänet. Emmeline kuitenkin toipuu ja saatuaan kävelykykynsä takaisin, he menevät uimaan laguuniin. Vielä alastomina, Richard ja Emmeline jakavat hedelmän patsaan edessä ja löytävät seksuaalisen kanssakäymisen ja sen jälkeen intohimoisen rakkauden.

Emmeline tulee pian raskaaksi. Raskaus on selvää katsojalle, mutta koska Richard ja Emmeline eivät tiedä lapsen saamisesta mitään, he olettavat fyysisten muutosten Emmelinen vartalossa johtuvan yksinkertaisesti siitä, että hän syö liikaa. Eräänä yönä Emmeline katoaa ja Richard lähtee etsimään häntä. Metsässä kulkiessaan hän törmää toiselta saarelta tulleisiin alkuasukkaisiin ja todistaa ihmisuhria patsaan luona. Päästessään karkuun hän kuulee Emmelinen itkevän ja Richard seuraa ääniä Emmelinen luokse. Emmeline synnyttää pojan, jonka nimeksi he antavat Paddy. Myöhemmin turhautuneina siitä etteivät tiedä mitä vauva syö, Emmeline pitelee itkevää lasta käsissään ja oppii imettämään lasta. Nuoret vanhemmat viettävät aikansa leikkien Paddyn kanssa hänen kasvaessaan ja he opettavat hänet uimaan, kalastamaan ja rakentamaan.

Kun perhe leikkii rannalla mudassa, ohi purjehtiva laiva näkee heidät rannalla. Laivassa on Richardin isä Arthur (William Daniels), joka etsii poikaansa ja tämän serkkua. Koska Richard, Emmeline ja Paddy ovat kauttaaltaan mudan peitossa, Arthur olettaa heidän olevan alkuasukkaita. Richard, joka on menettänyt halunsa lähteä saarelta, vaihtaa Emmelinen kanssa katseita ja he antavat laivan kulkea ohi ilman merkkejä sen tunnistamisesta.

Eräänä päivänä perhe lähtee pelastusveneellä käymään paikassa, johon he alunperin rantautuivat ainakaan. Odotellessaan Richardia, Emmeline ja Paddy jäävät veneeseen. Emmeline nukahtaa eikä huomaa kuinka Paddy tuo veneeseen punaisia marjoja. Hän herää, kun Paddy pudottaa airon veneestä. Virtaus oli vetämässä venettä pois laguunista ja Richard, joka on kuullut huudot, ui veneelle. Häntä seuraa hai ja Emmeline pelastaa Ridhardin heittämällä jäljelläolevan airon haita päin. Ilman airoja he eivät pysty palaamaan rantaan. He melovat käsillään, mutta virta on liian voimakas ja ennen pitkää he ovat kaukana merellä.

Päivien ajelehtimisen jälkeen Richard ja Emmeline heräävän ja löytävät Paddyn ja hänen keräämänsä marjat. He tajuavat, että näistä marjoista vanha Paddy varoitti heitä; Paddy nielaisee marjan ennen kuin he ehtivät estää. Toivottomina Emmeline ja Richard syövät kumpikin loput marjoista ja käyvät odottamaan kuolemaa. Tunteja myöhemmin Arthurin laiva näkee horisontissa ajelehtivan pelastusveneen. Arthur kysyy "Ovatko he kuolleita?" ja kapteeni vastaa "Ei, sir. He nukkuvat."

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brooke Shields  … Emmeline Lestrange  
 Christopher Atkins  … Richard Lestrange  
 Leo McKern  … Paddy Button  
 William Daniels  … Arthur Lestrange  
 Elva Josephson  … Nuori Emmeline  
 Glenn Kohan  … Nuori Richard  
 Alan Hopgood  … Kapteeni  
 Gus Mercurio  … Upseeri  
 Bradley Pryce  … Pieni Paddy  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kuvattiin Jamaicalla ja Nanuya Levulla sekä yksityisomisteisella saarella Fidži-saarilla. Sinisen laguunin kohtaukset kuvattiin Champagne Bayssa, Vanuatulla. Elokuvan kasvillisuus ja eläimistö ovat siis peräisin monelta mantereelta. Herpetologi John Gibbons katsoi elokuvan ja selvisi, että Fidži-saarilla kuvatut leguaanit olivat ennestään tuntemattomia. hän matkusti kuvauspaikkana toimineelle saarelle ja löysi uuden leguaanilajin (Brachylophus vitiensis) vuonna 1981.[1]

Elokuvan lisämateriaaleissa kerrotaan, että monet Brooke Shieldsin alastonkohtauksista tehtiin itse asiassa vanhemmilla vartalokopioilla. Muun muassa elokuvan stunttikoordinaattori Kathy Troutt ja delfiinikouluttaja olivat näitä. Shieldsin yläosattomissa kohtauksissa hiukset liimattiin vartaloon kiinni.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert George Sprackland (1992). Giant lizards. Neptune, NJ: T.F.H. Publications. ISBN 0866226346. 
  2. The Blue Lagoon (DVD special edition) Julkaistu 5. lokakuuta, 1999

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]