Sininen laguuni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sininen laguuni
The Blue Lagoon
Ohjaaja Randal Kleiser
Käsikirjoittaja Douglas Day Stewart
Perustuu Henry de Vere Stacpoolen romaaniin
Tuottaja Randal Kleiser
Säveltäjä Basil Poledouris
Kuvaaja Néstor Almendros
Leikkaaja Robert Gordon
Lavastaja Jon Dowding
Pääosat Brooke Shields
Christopher Atkins
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 5. heinäkuuta 1980
Suomen lippu 25. joulukuuta 1980
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 4 500 000dollaria
Seuraaja Paluu siniselle laguunille
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Sininen laguuni on Randal Kleiserin vuonna 1980 ohjaama romanttinen seikkailudraama, joka perustuu Henry De Vere Stacpoolen samannimiseen romaaniin. Elokuvan pääosia esittävät Brooke Shields, Christopher Atkins ja Leo McKern. Elokuvan alkuperäisen musiikin on säveltänyt Basil Poledouris.

Elokuva oli taloudellinen menestys, mutta voitti historian ensimmäisen huonoimman naispääosan Razzie-palkinnon (Brooke Shields). Elokuva sai myöhemmin jatko-osan Paluu siniselle laguunille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi nuorta serkusta, Emmeline Lestrange ( Brooke Shields ) ja Richard Lestrange ( Christhoper Atkins ) ovat matkallaan San Franciscoon. Kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin olisi pitänyt, sillä laivalla syttyy tulipalo. Ihmiset ovat hätääntyneitä ja niinpä Emmeline ja Richard erottautuvat huoltajastaan Arthur Lestrangesta ( William Daniels ) Lapset hyppäävät pieneen veneeseen ja heidän mukaansa tulee huonotapainen laivan kokki Paddy Button ( Leo McKern ) He haaksirikkoutuvat paratiisisaarelle.

Paddy saa surmansa keskiyöllä ja aamulla Emmeline, sekä Richard löytävät hänet. Lapset jäävät oman onnensa nojaan. Vuosia kuluu, mutta laivaa ei ikinä tullut. Emmelinesta on pikkuhiljaa kasvanut nuoresta tytöstä upea nainen ja Richardista on kasvanut pienestä pojasta komea mies. Murrosiän saavuttaessaan, he kokevat suuremman seikkailun kuin saarelle haasirikkoutumisen, sillä he eivät hallitse tunteitaan ja vuosien ystävyyden jälkeen, heistä tulee nuori rakastunut pari.

He ovat kasvattaneet itsensä kauniissa luonossa itse selviytyen, mutta nyt kaikesta tulee vieläkin vaikeampaa kuin ennen. Sillä vaikka rakkaus suojelikin heitä, silti saarella asusteli mysteerejä, jotka kointuivat pian vaarallisiksi molemmille.

Laivaa ei enään pian kukaan kaipaa, mutta se saapuu kyllä. Kysymys onkin vain: liianko myöhään?

Uskomatomman romanttinen ja hauska tarina luonollisesta rakkaudesta, jota kukaan ei ole opiskellut, mikä on Emmelinelle ja Richardille aivan uutta ja outoa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brooke Shields  … Emmeline Lestrange  
 Christopher Atkins  … Richard Lestrange  
 Leo McKern  … Paddy Button  
 William Daniels  … Arthur Lestrange  
 Elva Josephson  … Nuori Emmeline  
 Glenn Kohan  … Nuori Richard  
 Alan Hopgood  … Kapteeni  
 Gus Mercurio  … Upseeri  
 Bradley Pryce  … Pieni Paddy  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kuvattiin Jamaicalla ja Nanuya Levulla sekä yksityisomisteisella saarella Fidži-saarilla. Sinisen laguunin kohtaukset kuvattiin Champagne Bayssa, Vanuatulla. Elokuvan kasvillisuus ja eläimistö ovat siis peräisin monelta mantereelta. Herpetologi John Gibbons katsoi elokuvan ja selvisi, että Fidži-saarilla kuvatut leguaanit olivat ennestään tuntemattomia. hän matkusti kuvauspaikkana toimineelle saarelle ja löysi uuden leguaanilajin (Brachylophus vitiensis) vuonna 1981.[1]

Elokuvan lisämateriaaleissa kerrotaan, että monet Brooke Shieldsin alastonkohtauksista tehtiin itse asiassa vanhemmilla sijaisnäyttelijöillä. Muun muassa elokuvan stunttikoordinaattori Kathy Troutt ja delfiinikouluttaja olivat näitä. Shieldsin yläosattomissa kohtauksissa hiukset liimattiin rintoihin kiinni.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert George Sprackland (1992). Giant lizards. Neptune, NJ: T.F.H. Publications. ISBN 0866226346. 
  2. The Blue Lagoon (DVD special edition) Julkaistu 5. lokakuuta, 1999

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]