Sic

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: sic.

Sic on latinankielinen sana, joka tarkoittaa "siten", "sillä tavalla" tai "juuri näin". Sic voidaan kirjoittaa suluissa (sic) tai hakasuluissa [sic] jonkin epätavallisen tai virheelliseltä näyttävän sanan tai ilmaisun perään, jolloin se tarkoittaa, että kyseessä ei ole virhe tai että virhe on tarkoituksenmukainen eikä sitä tule korjata.

Nykyään useilla Internetin keskustelufoorumeilla [sic] on käytössä, tarkoituksenaan ilmaista kirjoittajan tekstissä olevaa lausetta/kerrontaa, joka on kirjoitettu tahallaan huomiota herättävästi tai provokaatisessa mielipiteessä.lähde?

Lääkäri voi kirjoittaa lääkereseptin, jossa poiketaan lääkkeen normaalista annostelusta, kirjoittaa hän reseptiin "Sic!", jotta apteekki tietää, että tarkoitettu annostus ei ole virheellinen.[1]

Ilmaisua käytetään myös tieteellisessä kirjoittamisessa silloin, kun lainatussa tekstissä on virhe. Jos kyseessä on suora lainaus, teksti on toistettava täsmälleen samanlaisena kuin alkuperäisteoksessa. Kirjoittaja voi kuitenkin osoittaa huomanneensa virheen lisäämällä virheen perään [sic]. Näin lukija voi varmistua siitä, että virhe on alkuperäisessä tekstissä eikä lainauksessa.

Esimerkki:

Maija Vilkkumaan kappaleesta Ingalsin Laura kirjoitettaessa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erik Klinge ja Armas Vartiainen:Reseptioppi s. 136,4. painos 1983, Kandidaattikustannus Oy
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.