Seppo Leivo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seppo Leivo

Seppo Jouko Immanuel Leivo (11. helmikuuta 1924 Helsinki, Suomi15. lokakuuta 2006, Parry Sound, Kanada[1]) oli tasapainotaiteilija, jonglööri ja opettaja.

Seppo Leivo oli kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisjonglöörejä. Seppo oli mukana jatkosodan asemasotavaiheessa Karhumäen kaupungissa esiintyneessä Suomen viihdytysjoukkojen Karhumäen tivolissa.

Sodan jälkeen Seppo esiintyi ravintoloissa ja yksityisjuhlissa. Esiintymismatkoja järjestyi myös Englantiin ja Tanskaan. Mutta koska tulot olivat satunnaisia, Seppo päätti muuttaa vastavihityn vaimonsa Railin kanssa siirtolaiseksi Kanadaan olympiavuonna 1952. Seppo puhui englantia ja ranskaa, jotka kumpikin olivat Kanadan virallisia kieliä.

Torontossa Sepon artistin ura lähti heti vinhaan vauhtiin. Sepon bravuurinumeroihin kuului suukapulan päässä oleva vanne, jonka huipulla oli täysi olutkolpakko. Hän antoi vanteelle vauhtia ja otti käsiinsä ja toiseen jalkaansa nipun renkaita ja pyöritti niitä hyvän tovin läikyttämättä tippaakaan olutta. Seppo tai Zeppo, Lievo, Leino tai Nievo, miten nimi kulloinkin kirjoitettiin ilmoituksissa, esiintyi kabareteissa, ravintoloissa, televisiossa ja avustajana elokuvissakin.

Esiintymiset vähenivät 1960-luvun alussa. Seppo oli jonkin aikaa töissä postissa ja päätti jatkaa kesken jääneitä opintojaan. Hän valmistui maisteriksi Toronton yliopistossa ja sai vakituisen viran ontariolaisessa lukiossa. Suomalainen Seppo Leivo opetti kanadalaisille lukiolaisille ranskaa, saksaa ja espanjaa.

Suomessa Seppo kävi eläkeläisenä säännöllisesti veteraanikuntoutuksessa ja tapaamassa ystäväänsä Solmu Mäkelää.

Seppo Leivon veli ja opettaja oli taiteilijanimeä Osmo Armand käyttänyt jonglööri Osmo Leivo (1915–1960).[2]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zeppo Nievo ja muu elämäni; toimittanut Osmo Leivo. Books on Demand cop, Helsinki 2012 ISBN 978-952-498-847-6

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]