Sati

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Hindulesken ja hänen edesmenneen puolisonsa polttoseremonia.” Kuva vuonna 1851 ilmestyneestä amerikkalaisesta teoksesta.

Satī (Devanagari: सती; lähteestä riippuen myös sutty tai suttee) on Intiassa harjoitettu uhriseremonia, jossa naispuolinen leski poltetaan yhdessä kuolleen puolisonsa kanssa.[1] Tiukan lainsäädännön vuoksi seremonia suoritetaan nykyään erittäin harvoin.

Näennäisesti satissa on kysymys lesken vapaaehtoisesta halusta seurata puolisoaan kuolemaan, mutta uhrin vapaaehtoisuudesta ei aina ollut täyttä varmuutta. Yleisesti hindulaisuus kuitenkin kieltää itsemurhan, minkä seurauksena satin harjoittamista on arvosteltu.

Satin hyväksynyt leski painaa ”verisen”, punaisen kädenjälkensä taloon, josta hän lähtee poltettavaksi miehensä kanssa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun lopussa sati oli kielletty eurooppalaisten omistamissa siirtomaissa, mutta portugalilaiset kielsivät satin Goassa suunnilleen vuonna 1515.selvennä [2] Hollanti ja Ranska kielsivät sen siirtomaissaan Chinsurahissa ja Pondichérryssä. Britit, jotka hallitsivat suurinta osaa alueesta,selvennä ja tanskalaiset, jotka omistivat pienet Tranquebarin ja Seramporen siirtokunnat, sallivat sen 1800-luvulle saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suttee Encyclopedia Britannica. Viitattu 17.7.2013. (englanniksi)
  2. Goa Goacom. Viitattu 12.11.2013. (englanniksi)
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.