Sarvijoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sarvijoki on kylä Kurikan kaupungissa Etelä-Pohjanmaalla, entisen Jurvan kunnan alueella. Sarvijoelta on matkaa Kurikan keskustaan noin 45 kilometriä, mutta Vaasaan alle 40 kilometriä.

Sarvijoen eteläosassa sijaitseva Riskun umpipihainen talo kuuluu Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin[1].

Sarvijoen nauhamainen kyläasutus peltoineen on keskittynyt kylälle nimensä antaneen Sarvijoen ja sitä seuraavan maantien varrelle. Ensimmäiset asukkaat asettuivat kylään 1600-luvun alkupuolella. Maatalouden lisäksi elantoa ovat tuottaneet 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa perustetut saha, mylly ja meijeri.[1]

Kylätoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarvijoen Kyläyhdistys on varsin aktiivinen. Yhdistys järjestää erilaista toimintaa ja kokoontumisia Sarvijoella. Kyläyhdistyksen hallinnoima mökki sijaitsee keskellä kylää. Mökin ympäristöstä löytyy kesäaikana kaikille avoin maauimala, tenniskenttä, frisbeegolf-rata, sekä urheilukenttä ja leikkipuisto. Kylän keskuksessa sijaitsee myös Sarvijoen entinen kyläkoulu, missä toimii nykyään juhlatalo Willa Sarwijoki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sarvijoen Riskun talo Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]