Samut Prakan (provinssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samut Prakan
จังหวัดสมุทรปราการ
Suvarnabhumin lentoasema ja ympäristön riisipeltoja
Suvarnabhumin lentoasema ja ympäristön riisipeltoja
Vaakuna
Vaakuna
Provinssin sijainti Thaimaassa
Provinssin sijainti Thaimaassa
Valtio Thaimaa
Alue Keski-Thaimaa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Samut Prakan
Pinta-ala 1 004,1[1] km²
Väkiluku (2017) 2 089 200[1]
 – väestötiheys 2 080,7[1] as./km²
Lyhenteet
 – postitunnus 10
 – ISO 3166 TH-11

Samut Prakanin provinssi (thaiksi จังหวัดสมุทรปราการ) on yksi Thaimaan provinsseista (changwat). Se sijaitsee maan keskiosassa Bangkokin metropolialueella. Naapuriprovinsseja ovat Bangkok lännessä ja pohjoisessa sekä Chachoengsao idässä. Provinssin pinta-ala on 1 004,1 neliökilometriä ja siellä on arviolta 2 089 200 asukasta (vuonna 2017).[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samut Prakan sijaitsee Chao Phraya -joen suulla Siaminlahden kupeessa. Tämän vuoksi provinssia joskus kutsutaan nimellä Pak Nam (ปากน้ำ) eli ’joen suu’. Provinssin joen länsipuolinen osa koostuu suurimmaksi osaksi riisipelloista, katkarapukasvattamoista ja mangrovepuumetsistä, kun taas itäpuoli koostuu kaupunkikeskuksesta, sisältäen teollisuusalueita. Samut Prakan on osa Bangkokin suurkaupunkia, kaupungistuminen kummallakin puolella provinssin rajaa on identtistä. Provinssilla on noin 47,2 kilometriä rantaviivaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssi on perustettu Ayutthayan kuningaskunnan aikakaudella, jolloin hallinnollinen keskus sijaitsi Prapadaengissa. Provinssi oli portti mereltä Siamiin ja oli turvattu linnoituksin, vallihaudoin ja muurein. Kuningas Rama II alkoi rakentaa uutta keskusta Samut Prakaniin vuonna 1819, kun hänen edeltäjänsä kuningas Taksin oli hylännyt kaupungin linnoittamisen. Yhteensä kuusi linnoitusta rakennettiin kummallekin puolelle Chao Phraya -jokea, ja joella sijaitsevalle saarelle pystytettiin pagodi Phra Samut Chedi. Alkuperäisistä kuudesta linnoituksesta pystyssä ovat vain Phi Sua Samut ja Phra Chulachomklao.

Symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakuntaleimassa on kuva Phra Samut Chedi -temppelistä, joka on alueen tärkein buddhalainen temppeli.

Maakuntapuu on Thespesia populnea.

Aluejako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssi on jaettu viiteen piiriin (amphoe) ja yhteen pienempään piiriin (king amphoe). Piirit on jaettu 50 kunnaksi (tambon) ja 396 kyläksi. Provinssi on jaettu seitsemään äänestyspiiriin.

Samut Prakanin kartta
Amphoe King Amphoe
  1. Mueang Samut Prakan
  2. Bang Bo
  3. Bang Phli
  1. Phra Pradaeng
  2. Phra Samut Chedi
  1. Bang Sao Thong

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmipäinen norsupatsas Erawanin museossa Samut Prakanissa.
Wat Phra Samut Chedin kuuluisa chedi

Samut Prakanin provinssin alueella on useita suosittuja turistinähtävyyksiä. Amphoe Samut Prakanin Ancient City (thaiksi เมืองโบราณ) Bang Pu Maissa on Thaimaa pienoiskoossa. Alueella on pienoismallit tärkeimmistä thaimaalaisista rakennuksista Thaimaan kartan mukaisesti sijoitettuina.

Amphoe Samut Prakanin tambol Tai Banissa sijaitseva Crocodile Farm (thaiksi ฟาร์มจระเข้ และสวนสัตว์สมุทรปราการ) on Thaimaan suurin krokotiilipuisto. Krokotiilien lisäksi nähtävillä on muitakin eläimiä.

Viimeisin nähtävyys on amphoe Samut Prakanin tambol Samrong Nuassa sijaitseva Erawanin museo (thaiksi พิพิธภัณฑ์ช้างเอราวัณ), jonka 43,60 metriä korkea kolmipäinen elefanttipatsas on Samut Prakanin huomattavin maamerkki.

Amphoe Phra Samut Chedissä on merkittävä buddhalainen temppeli Wat Phra Samut Chedi, joka on rakennettu vuosina 1827–1828 Rama II:n hallituskaudella. Temppeli sijaitsee Chao Phraya -joen saarella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Thailand: Division Citypopulation.de. Viitattu 23.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]