Salma Hayek

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Salma Hayek
Salma Hayek vuonna 2012.
Salma Hayek vuonna 2012.
Syntymäaika 2. syyskuuta 1966 (ikä 48)
Syntymäpaikka Meksikon lippu Coatzacoalcos, Veracruz, Meksiko
Aktiivisena 1988–
Ammatti malli, näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Salma Hayek Jiménez (s. 2. syyskuuta 1966) on meksikolainen näyttelijä. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä latinalaisamerikkalaisista näyttelijöistä. Hayek on esiintynyt yli 30 elokuvassa ja saanut Oscar-ehdokkuuden.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus ja ura Meksikossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hayek syntyi Coatzacoalcosin satamakaupungissa Veracruzin osavaltiossa libanonilaiselle liikemies-isälleen ja meksikolaiselle oopperalaulaja-äidilleen. Hän varttui katolilaisessa ympäristössä, ja hänet lähetettiin 12 vuoden iässä katolilaiseen sisäoppilaitokseen New Orleansin kaupunkiin, Louisianaan, Yhdysvaltoihin. Hayekin väitetyt käyttäytymisongelmat koulua johtaneiden nunnien kanssa johtivat kuitenkin siihen, että hän keskeytti koulun. Hän palasi takaisin Meksikoon, mutta vain hetkeksi, sillä hänet lähetettiin tätinsä luo Houstoniin, Texasiin, jossa hän asui 17-vuotiaaksi asti. Sittemmin hän muutti Mexico Cityyn, opiskellakseen kansainvälisiä suhteita. Perheensä harmiksi hän kuitenkin jätti opinnot kesken, luodakseen näyttelijättären uraa, josta hän oli jo lapsesta saakka haaveillut.

Hieman yli kahdenkymmenen vuoden iässä Hayek näytteli kahdessa meksikolaisessa televisiosaippuaoopperassa, Teresassa ja Nuevo amanecer, Unissa, jotka nostivat hänet tähdeksi hänen kotimaassaan. Myöhemmin, vuonna 1994, hän oli pääroolissa palkitussa meksikolaisessa elokuvassa El callejón de los milagros.

Ura Hollywoodissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolimatta tuolloin rajallisesta englannin kielen taidostaan Hayek muutti vuonna 1991 Los Angelesiin, Kaliforniaan opiskellakseen näyttelemistä ja haaveenaan näyttelijän ura Hollywoodissa. Elokuvaohjaaja Robert Rodríguez ja hänen tuottajavaimonsa Elizabeth Avellan antoivat pian hänelle hänen tarvitsemansa ponnahduslaudan, antaen hänelle toisen pääroolin elokuvasta Desperado, vastanäyttelijänään Antonio Banderas. Desperado olikin Hayekin läpimurto, sillä se nosti hänet Hollywoodin ja koko maailman tietoisuuteen.

Desperadon menestyksekäs rooli sai jatkoa lyhyessä, mutta muistettavassa roolissa elokuvassa Hämärästä aamunkoittoon vuonna 1996. Vuonna 1999 Hayek näytteli yhdessä Will Smithin kanssa suuren budjetin elokuvassa Wild Wild West. Samana vuonna hän myös esiintyi Kevin Smithin elokuvassa Dogma.

Hayekin osittain tuottama elokuva Frida, joka kertoi meksikolaisen taiteilija Frida Kahlon elämästä, julkaistiin vuonna 2002. Hayek näytteli Kahloa ja Kahlon miesystävää, Diego Riveraa, näytteli Alfred Molina. Hayekin roolityö elokuvassa tuotti hänelle parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden.

Vuonna 2003 Hayek jatkoi Desperadosta tuttua rooliaan elokuvassa Once Upon a Time in Mexico, joka oli ohjaaja Rodriguezin Mariachi-trilogian päätösosa. Vuonna 2005 Hayek kokeili siipiään musiikkivideo-ohjauksessa, kun hän ohjasi artisti Princen ”Te Amo Corazón” -kappaleen musiikkivideon.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin ja espanjan kielten lisäksi Hayek puhuu sujuvasti arabian ja portugalin kieliä.

Hayek seurusteli yhdysvaltalaisen näyttelijän Edward Nortonin kanssa neljä vuotta, vuosina 1999–2003, ja sen jälkeen niin ikään yhdysvaltalaisen näyttelijän Josh Lucasin kanssa vuodesta 2003 vuoteen 2004 asti.

Hayek on naimisissa ranskalaisen liikemiehen François-Henri Pinaultin kanssa.[1] Pariskunnalla on 21. syyskuuta 2007 syntynyt tytär Valentina Paloma Pinault.[2]

Hayek on espanjalaisen näyttelijätär Penélope Cruzin erittäin hyvä ystävä ja ohjaaja Robert Rodriguezin tyttären kummitäti.

Vuonna 2005 Hayek emännöi yhdessä Julianne Mooren kanssa Nobelin rauhanpalkinto -gaalaa Oslossa.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parhaan näyttelijättären tunnustukset elokuvasta Frida:

Muut parhaan näyttelijättären tunnustukset:

 • 1989 - TV Novela Award - Voitto televisiosarjasta Nuevo Amanecer
 • 1989 - TV Novela Award - Voitto televisiosarjasta Teresa
 • 1995 - Ariel Awards - Ehdokkuus elokuvasta El Callejón de los milagros
 • 1996 - MTV Movie Awards - Ehdokkuus elokuvasta Desperado
 • 1998 - ALMA Awards - Ehdokkuus elokuvasta The Hunchback
 • 1998 - ALMA Awards - Ehdokkuus elokuvasta Fools Rush In
 • 1999 - ALMA Awards - Ehdokkuus elokuvasta 54
 • 2000 - ALMA Awards - Ehdokkuus elokuvasta Wild Wild West
 • 2000 - Blockbuster Entertainment Awards - Voitto elokuvasta Wild Wild West
 • 2002 - ALMA Awards - Voitto elokuvasta In the Time of the Butterflies
 • 2002 - Critics' Choice Awards - Ehdokkuus elokuvasta In the Time of the Butterflies

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Salma Hayek Marries French Billionaire 16. helmikuuta 2009, People.com
 2. Salma Hayek Has a Baby Girl, 22. syyskuuta 2007, People.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salma Hayek.