Salakkalahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salakkalahtea ja Hotelli Družba.

Salakkalahti (ven. Бухта Большой Ковш, Buhta Bolšoi Kovš) on merenlahti ja entinen kaupunginosa Viipurissa. Merenlahdesta nykyään käytettävä venäjänkielinen nimi Bolšoi Kovš tarkoittaa isoa kauhaa eli Otavan tähtikuviota.

Merenlahti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salakkalahti on noin 450 metriä pitkä ja 100–180 metriä leveä merenlahti, joka sijaitsee Viipurin vanhan kaupunkikeskustan pohjoispuolella. Se on osa Viipurinlahden ja Suomenvedenpohjan yhdistävää Linnasalmea. Aikoinaan muun muassa matkustajasatamana toiminut eteläranta on nykyään lähinnä puistoalueena. Lahden pohjukassa sijaitseva Salakkalahden puisto rakennettiin jo 1800-luvun jälkipuoliskolla. Myös Revonhännäksi kutsutun pohjoisrannan puolella ovat nykyään muun muassa Hotelli Družba sekä Viipurin linja-autoasema.

Kaupunginosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salakkalahden kaupunginosa käsitti aikoinaan Salakkalahdenpuiston lisäksi vain lahden eteläpuolella sijainneet kolme korttelia, mutta myös Viipurin kauppatori ulottui Salakkalahden rantaan. Sen kautta kulki Pietari–Viipuri-radalta kaupungin satamaan johtava rautatie eli niin sanottu Vanha satamarata. Salakkalahdenkadun (nyk. Leningradskij Prospekt) varrella toimi kuuluisa Hotelli Belvedere, jonka suunnitteli arkkitehti Fredrik August Odenwall vuonna 1879. Heinäkuussa 1906 hotellissa annettiin Viipurin manifestina tunnettu julistus.

Talviaikaan Salakkalahden jäätä käytettiin luistinratana. Erityisen suosittu peli oli jääpallo ja Salakkalahti toimi myös Viipurin Susien ja Viipurin Palloseuran kotikenttänä.[1]

Vuoden 1930 väestönlaskennassa Salakkalahdessa oli 762 asukasta, joista 656 oli suomenkielisiä, 56 ruotsinkielisiä ja 50 muunkielisiä.[2]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sudet 100-vuotta, syntytarina (Arkistoitu – Internet Archive) Sudet. Viitattu 23.10.2014.
  2. Viipurin väestölaskenta marraskuun 27 p. 1930: Taululiitteitä (PDF) (sivut 26–27) Suomen virallinen tilasto 6: Väestötilastoa 71:3. Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 2.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]