Otava (tähtikuvio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otavan tähtiä

Otava on Ison karhun seitsemän näkyvimmän tähden muodostama kauhaa muistuttava tähtikuvio. Pohjoisille kansoille Otava oli taivaan tärkeimpiä, ellei tärkein tähdistö. Muinaiskreikkalaisten tähtitieteestä tuli kansainväliseksi kehittyneen tähtitieteellisen standardin perusta. Tällöin Otava alettiin pitää Ison karhun osana olevana asterismina. Monet kansat ovat kuitenkin pitäneet kiinni Otavan erityisasemasta kielessään ja kulttuurissaan.

Otavan nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset ovat nimenneet tähtikuvion otavaksi kutsutun avonaisen patoverkon mukaan. Otava ('otavainen') mainitaan myös Kalevalassa ja Kantelettaressa. Kalevalassa vaimoa kehotetaan käymään pihalla ”otavaista oppimassa”, jotta hän ymmärtäisi paremmin ajankulkua. Tähden muita nimityksiä ovat seitsentähtinen ja toivontähdet. Lemminkäinen lähetti mehiläiset tähtien välitse hakemaan lääkettä parantavaan voiteeseensa.[1][2]

Muiden kansojen nimiä Otavalle:

  • pohjoisenglantilaiset: Butcher’s Cleaver eli teurastajan lihakirves[3]
  • irlantilaiset: Starry Plough eli tähtiaura[4]
  • britit ja irlantilaiset: Plough eli aura, Charles’ Wain (vanhempi sana: Carlswæn) eli Kaarlen vaunut[3]
  • skandinaavit: Karlavagnen, Karlsvogna tai Karlsvognen eli Kaarlen vaunut (Karl = churl = mies)[3]
  • saksalaiset: Großer Wagen eli suuret vaunut[3]
  • slaavit: Suuret vaunutlähde?
  • venäläiset: Kauhalähde?
  • amerikkalaiset: Big Dipper eli suuri kauha[3]
  • ranskalaiset: Chariot eli vaunut, Casserole eli kattila[3]
  • havaijilaiset: Seitsemän (havaijiksi Nāhiku)[5]
  • kiinalaiset, japanilaiset, korealaiset, vietnamilaiset: Pohjoinen vakkalähde?
  • malesialaiset: Kauhalähde?
  • algonquin-intiaanit: Suuri kalastaja[1]
  • navajot: Kiertävä mies (Otava + Pohjantähti)lähde?
Alaskan lipussa on Otava ja Pohjantähti.

Lisäksi Otavan eri osat ovat saaneet merkityksiä. Pawnee-intiaanit näkivät neljän tähden neliössä paarit. Irokeešit ja muut tasankointiaanit näkivät karhun ja metsästäjät. Neliö oli toisista intiaaneista karhu, jota seurasivat kahvan kolme karhunpentua tai metsästäjää. Eräät tutkijat ovat esittäneet epäilyjä, että tähtikuvion nimeäminen karhuksi olisi eurooppalaista vaikutusta.[6]

Kahvan neljä tähteä näyttivät itäintialaisista kanootilta. Samoin jotkut eteläisemmän Pohjois-Amerikan intiaanit näkivät Otavassa kanootin, mutta toiset kutsuivat sitä vain ”seitsemäksi”.lähde?

Negrospirituaali ”Follow the Drinking Gourd” (suom. ”seuraa juomakauhaa”) sisältää kätketyn viestin: Etelävaltioista karanneiden orjien tuli ”seurata juomakauhaa” eli Ison Karhun tähdistöä, sillä sirkumpolaarisena se osoitti aina pohjoiseen, kohti Pohjoisvaltioita, joissa orjuus oli kielletty.[7]

Otavan tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otavan tähdet tunnetaan arabialaisperäisillä nimillä (”kauhan” kulhosta kahvaan päin lukien) Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar ja Alkaid.[8] Mizarin lähellä on pieni himmeä tähti Alcor, joka tunnetaan nimellä Silmänkoettaja. Perinteen mukaan ihmisen näköaisti on hyvä, jos hän kykenee erottamaan Silmänkoettajan: nämä tähdet on tervesilmäisen ihmisen helppoa erottaa toisistaan. Arabit kutsuivat Mizaria ja Alcoria hevoseksi ja ratsastajaksi.

Kiinan vuosituhansia vanhan, katkeamattoman historian aikana Otavan tähdet on nimetty moneen kertaan. Otavan nimi on joko Pohjoisen vakan seitsemän tähteä (北斗七星 běidǒu qīxīng) tai Pohjoisen vakan yhdeksän tähteä (北斗九星 běidǒu jiǔxīng), riippuen yhteydestä ja käytöstä. Kaksi ylimääräistä tähteä ovat nimeltään ”Vasen avustaja” ja ”Oikea avustaja”. Vanhojen tekstien mukaan ne sijaitsevat Mizarin molemmin puolin. Vasen avustaja on Alcor. On loogista olettaa, että jossain vaiheessa menneisyydessä, kun yhdeksän tähden konsepti syntyi, Mizar B on ollut niin kaukana Mizarista, että se on näkynyt paljain silmin yhtä selvästi kuin Alcor yhä näkyy.

Seuraavassa taulukossa Tähden nimi on tähden aitokiinalainen nimitys. Esoteerisia nimiä pidetään Intian buddhalaisten munkkien vaikutuksesta syntyneinä. Niitä käytetään kiinalaisen astrologian ja fengshuin eri menetelmissä. Luoshu-tähdet ovat Luoshun eli Luojoen kaavion yhdeksän numeron nimet.

Tähden nimi Esoteerinen nimi Luoshu-tähden nimi Länsimainen
tähtitiede
天樞 tiānshū, Taivaan sarana 貪狼 tānláng, Ahnas susi 一白 yībái, Yksi-valkoinen Dubhe
天璇 tiānxuán, Taivaallinen jade 巨門 jùmén, Suuri portti 二黑 èrhēi, Kaksi-musta Merak
天璣 tiānjī, Taivaallinen helmi 祿存 lùcún, Säästetty palkka 三碧 sānbì, Kolme-jade Phecda
天權 tiānquán, Taivaan valta 文曲 wénqū, Kirjallinen käyrä 四綠 sìlǜ, Neljä-vihreä Megrez
玉衡 yùhéng, Jademitta 廉貞 liánzhēn, Turmeltumaton 五黃 wǔhuáng, Viisi-keltainen Alioth
開陽 kāiyáng, Avoin yang 武曲 wǔqū, Sotaretki 六白 liùbái, Kuusi-valkoinen Mizar
遙光 yáoguāng, Kaukainen valo 破軍 pòjūn, Armeijan tuho 七赤 qīchì, Seitsemän-punainen Alkaid
左輔 zuǒfǔ, Vasen avustaja 左輔 zuǒfǔ, Vasen avustaja 八白 bābái, Kahdeksan-valkoinen Alcor
右弼 yòubì, Oikea avustaja 右弼 yòubì, Oikea avustaja 九紫 jiǔzǐ, Yhdeksän-violetti Mizar B

Otavan merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otava on sirkumpolaarinen tähtiryhmä eli se sijaitsee niin lähellä pohjoista taivaannapaa, että se pysyy aina horisontin yläpuolella suuressa osassa pohjoista pallonpuoliskoa, muun muassa melkein koko Euroopassa. Siksi Otavalla on ollut kaksi pääasiallista merkitystä pohjoisen pallonpuoliskon ihmisille:lähde?

Pohjantähden osoitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjantähti nimensä mukaisesti näyttää pohjoisen likimääräisen suunnan. Kun Merakista vedetään Dubhen kautta suora viiva ja sitä seurataan noin viisi kertaa Merakin ja Dubhen välinen matka, päädytään Pohjantähteen.[9] Pohjantähden paikantaminen on auttanut ihmisiä suunnistamaan tähtikirkkaina öinä ilman Auringon ja Kuun opastusta.lähde?

Vuodenajan määrittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Maa pyörähtää tähtien suhteen neljä minuuttia vaille vuorokaudessa, Otava on samanakin kelloaikana eri vuodenaikoina eri asennossa niin, että sen kahva osoittaa eri ilmansuuntaan. Tämän ilmiön pohjalta eri kansat kehittivät ajanlaskumenetelmiä. Se vaikutti olennaisesti kiinalaisen tähtitieteen käsitteisiin, jotka ovat yhä käytössä.lähde?

Yleisluontoisin ja siten ehkä vanhin kiinalainen taivaankannen jako on viisi ilmansuuntaa. Taivaan keskustassa on ”kolme aitausta”. Niissä ovat sirkumpolaariset tähdet. Keskustan ympärillä ovat neljä tähdistöä, joista jokainen kattaa yhden ilmansuunnan. Idässä on Sinivihreä lohikäärme, etelässä Punainen lintu, lännessä Valkoinen tiikeri ja pohjoisessa Musta kilpikonna. Keväällä Otavan kahva osoittaa auringonlaskun aikaan itään, kesällä etelään, syksyllä länteen ja talvella pohjoiseen. Näin ilmansuunnat ja vuodenajat liitettiin toisiinsa.lähde?

Tarkempi määrittely tehtiin jakamalla horisontti kahteentoista osaan, jotka nimettiin maallisiksi oksiksi zi, chou, yin, mao, chen, si, wu, wei, shen, you, xu ja hai. Nimiä käytetään kuukausista, joina Otavan kahva osoittaa niitä, sekä kyseisistä ilmansuunnista.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Koistinen, Olavi: HS selvitti: Näin luotettava Wikipedia on (XLS) hs.fi. 30.11.2013. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ”Sanana otava ('avonainen lohiverkko') selitetään vain mainitsemalla, että 'Suomalaiset nimesivät tähtikuvion otavaksi kutsutun kalaverkon mukaan'. Tekstiin olisi voinut lisätä otteita Kalevalasta ja Kantelettaresta, joissa otava ('otavainen') mainitaan. -- Algonquin-intiaanit eivät tietääkseni kutsuneet otavaa 'mustaksi kissaksi' tai '(kanadan) näädäksi' vaan 'suureksi kalastajaksi'. Koska viitettä ei ole annettu, asiaa ei voi artikkelin perusteella tarkastaa.” Viitattu 18.3.2017.
  2. Häkkinen, Kaisa: Tähtiä maailman tappiin asti. Tiede, 2019, 39. vsk, nro 11, s. 66. Helsinki: Tieteen tiedotus.
  3. a b c d e f Richard Hinckley Allen: Ursa Major, the Greater Bear Star Names : Their Lore and Meaning. 1963. (englanniksi)
  4. Glossary: The Plough and the Stars Irish Repertory Theatre. Viitattu 19.1.2024. (englanniksi)
  5. Big Dipper Images of Old Hawaiʻi. 10.7.2018. Viitattu 19.1.2024. (englanniksi)
  6. 2: Ice-age bear constellation? members.westnet.com.au. 2012. Arkistoitu 2012. Viitattu 20.1.2024. (englanniksi)
  7. North Star to Freedom U.S. National Park Service. 2024. Viitattu 19.1.2024. (englanniksi)
  8. Big Dipper: Stars, Facts, Myth, Location Constellation Guide. 2024. Viitattu 19.1.2024. (englanniksi)
  9. Tähdet ja tähdistöt Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. 2024. Viitattu 19.1.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]