Södermanland-luokan sukellusvene

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Södermanland
Luokan vene HMS Södermanland Tukholmassa 2010
Luokan vene HMS Södermanland Tukholmassa 2010
Naval Ensign of Sweden.svg
Tekniset tiedot
Uppouma 1500 t (sukelluksissa)
Pituus 60,5 m
Leveys 6,1 m
syväys 5,6 m
Nopeus 20 solmua (sukelluksissa)
Miehistöä 18 upseeria ja 6 varusmiestä
Aseistus
Meritorjunta 6 x 533 mm torpedoputkea
3 x 400 mm torpedoputkea
miinoja

Södermanland-luokan sukellusveneet ovat Ruotsin laivaston sukellusveneluokka, johon kuuluu kaksi venettä: HMS Södermanland ja HMS Östergötland.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Södermanland-luokan alukset ovat entisiä Västergötland-luokan aluksia. Västergötland-luokan aluksia rakennettiin 4 vuosina 1987–1990. Kaksi luokan alusta modernisoitiin vuosina 2003 ja 2004 Kockums-yhtiön toimesta Södermanland-luokan aluksiksi: aluksiin lisättiin muun muassa stirlingmoottori-tekniikkaan perustuva ilmasta riippumaton propulsio-osasto (air independent propulsion, AIP). Modernisoinnin ansiosta aluksia voidaan käyttää seuraavat 20 vuotta.

AIP-yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kockumin AIP-yksiköt polttavat puhdasta happea ja dieselöljyä paineistetussa palotilassa. Nestehappi varastoidaan kryogeenisissä tankeissa. AIP-yksiköiden ansiosta sukellusvene voi olla sukelluksissa viikkoja. Sukelluksissaolon pituus riippuu ensisijaisesti mukana kuljetettavan nestehapen määrästä. [1].

Modernisointi 2003–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AIP-osastoa varten alus katkaistiin ja osiin liitettiin valmiiksi rakennettu AIP-osasto. Aluksen AIP-osastoon sisältyy kaksi stirlingmoottoria, nestehappea sisältävät tankit ja elektronisia laitteita.

Alukset voivat modernisoinnin jälkeen toimia lämpimämmissä ja enemmän suolapitoisissa vesissä esimerkiksi kansainvälisissä rauhanturvatehtävissä. Ennen modernisointia alusten jäähdytys hoidettiin suoraan kylmän meriveden avulla; nyt aluksessa on täysin uusi jäähdytysjärjestelmä.

Aluksen ohjaus- ja komentojärjestelmät uudistettiin ajan tasalle ja alusten stealth-ominaisuuksia parannettiin. Sukeltajia varteen rakennettiin ilmalukko.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]