Rosvopankki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rosvopankki
Tyyli draamatrilleri
Kestoaika 42 minuuttia
Pääosissa
Alkuperämaa  Suomi
Alkuperäiskieli suomi
Verkko
Esitetty 12. maaliskuuta 2023 –
Jaksoja 8
Tuotanto
Tuottaja(t) Mari Kinnunen
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t) Matti Kinnunen
Käsikirjoittaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Moskito Television
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Rosvopankki (engl. The Invincibles) on suomalainen tositapahtumiin perustuva 1990-luvun alun kriisiytyvään pankkimaailmaan sijoittuva draamasarja, jonka ovat käsikirjoittaneet Matti Kinnunen ja Mikko Reitala. Sarjan on ohjannut Matti Kinnunen, ja konseptin ja alkuperäistarinan ovat kehittäneet Matti Kinnunen, Mikko Reitala ja Mari Kinnunen.[1][2] Rosvopankki-sarja yhdistää faktaa ja fiktiota.[3]

Sarjan päärooleissa nähdään Amanda Pilke (rahoitustarkastaja Salla Nurminen) ja Pekka Strang (SKOP:n Christopher Wegelius). Muissa keskeisissä rooleissa näyttelevät muun muassa Hannu-Pekka Björkman, Wanda Dubiel, Kai Vaine, Ville Tiihonen, Tuulia Eloranta ja Olli Rahkonen.[4] Sarja on toteutettu yhteistyössä Aurora Studiosin, Finnish Impact Film Fundin (FIFF), Nelonen Median, Suomen elokuvasäätiön, Viron elokuvainstituutin ja Stellar Filmin kanssa. Sarjan kansainvälisestä jakelusta vastaa Fremantle.[5]

Sarjan on tuottanut Moskito Television, ja sitä on esitetty Elisa Viihde Viaplayssa 12. maaliskuuta 2023 alkaen.[6]

Rosvopankki ja sen käsikirjoittaja-ohjaaja Matti Kinnunen olivat Suomen ehdokkaana Nordisk Film & TV Fond -draamakilpailussa, jossa palkittiin vuoden paras pohjoismainen sarjakäsikirjoitus.[7]

Synopsis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun lopulla Suomen talous käy kuumimmillaan, ja kaikki pyrkivät ottamaan oman osansa loputtomalta tuntuvasta nousukaudesta. Lainahanat aukeavat, rahaa kaupataan ja jokaisen on hetken ajan mahdollista olla rikas. Alkaa Suomen historian suuri pankkisota.

Samaan aikaan Salla Nurminen (Amanda Pilke) sovittelee päähänsä tohtorinhattua kaikkien aikojen nuorimpana laitokseltaan väitelleenä superlahjakkuutena ja saa ensimmäisen työpaikkansa Pankkitarkastusvirastosta. Hän haluaa pistää ojennukseen röyhkeät liikepankit, jotka pelaavat kasinopeliään kovalla riskillä ja veronmaksajien rahoilla.

Salla saa valvottavakseen SKOP:inin, rosvopankeista ahneimman, ja tutustuu pankin karismaattiseen toimitusjohtajaan Christopher Wegeliukseen (Pekka Strang).

Päästyään isojen pöytien ja koko Suomea koskevien ratkaisujen ääreen, Sallan oma kunnianhimo ottaa vallan ja hän ajautuu sekä ammatilliseen että henkilökohtaiseen umpikujaan, eikä enää tiedä, kehen voi luottaa. Kulisseissa pelattava hämäräbisnes johtaa lopulta aina vallan ylimmille portaille, Suomen Pankin johtoportaaseen.[6]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Amanda Pilke  Salla Nurminen  
 Pekka Strang  Christopher Wegelius  
 Kai Vaine  Eljas Sukselainen  
 Olli Rahkonen  Julius Jokela  
 Juha Kukkonen  Kippari  
 Wenla Reimaluoto  Kati Roine  
 Ville Tiihonen  Jussi Riikonen  
 Wanda Dubiel  Jaana Anttila  
 Carl-Kristian Rundman  Kullberg  
 Hannu-Pekka Björkman  Oksa  
 Mikko Reitala  Aranko  
 Sophia Heikkilä  Camilla  
 Kris Gummerus  Bengt  
 Tatu Sinisalo  Iiro  
 Tuulia Eloranta  Magda Nurminen  
 Mikko Kauppila  Tomi "Tomppa"  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 1

Jakso Nimi Julkaisu Elisa Viihteessä Ikäraja
1 Jakso 1 12. maaliskuuta 2023
2 Jakso 2
3 Jakso 3
4 Jakso 4
5 Jakso 5
6 Jakso 6
7 Jakso 7
8 Jakso 8

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nordisk Film & TV Fond nordiskfilmogtvfond.com. Viitattu 2.2.2023.
  2. John Hopewell: ‘Cargo’s’ Matti Kinnunen on ‘The Invincibles’: ‘A Modern Timeless Drama’ About Capitalism and Its Dangers Variety. 27.1.2023. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
  3. 1990-luvun lama hajotti Pekka Strangin perheen: ”Se kaikki harmaus ja epätoivo, mun vanhempien epätoivo” www.iltalehti.fi. Viitattu 6.2.2023.
  4. IMDb - Rosvopankki IMDb. Viitattu 2.2.2023.
  5. Amanda Pilke, Pekka Strang to topline banking drama The Invincibles Nordisk Film & TV Fond. Viitattu 6.2.2023. (englanniksi)
  6. a b ’Rosvopankki’ nähdään suoratoistossa maaliskuussa elisa.fi. Viitattu 2.2.2023.
  7. Writing Focus - Nordisk Film & TV Fond Prize Nominee 2023 - Finland Nordisk Film & TV Fond. Viitattu 2.2.2023. (englanniksi)