Roman Greenberg

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Roman Greenberg
Tiedot
Painoluokka raskassarja
Pituus 189
Maa Israel
Syntymäaika 18. toukokuuta 1982
Syntymäpaikka Venäjä
Otteluasento oikeakätinen eli nyrkkeilytermein orthodox
Ammattilaistilastot
Ottelut 28
Voitot 27
Tyrmäysvoitot 18
Tappiot 1

Roman Greenberg (s. 18. toukokuuta 1982 Venäjä) on brittiläis-israelilainen ammattilaisnyrkkeilijä. Hän debytoi marraskuussa 2001 oltuaan seitsemän kuukautta Israelin armeijassa. Greenberg on voittanut kaikki 27 ammattiotteluaan, joista 18 tyrmäyksellä.

Nyrkkeilyura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amatööriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greenberg alkoi nyrkkeillä 11-vuotiaana hänen ystävänsä vietyä hänet nyrkkeilyklubille Kiryat Bialikissa. Greenberg teki debyyttinsä kaksi vuotta myöhemmin. 15-vuotiaana vuonna 1997 hän voitti hopeamitalin Euroopan nuorten nyrkkeilymestaruuskilpailuissa.

Vuonna 1999 hän oli kaikkien aikojen nuorin Israelin kansallisen raskaansarjan tittelin voittaja. Greenberg sai hopeamitalin nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 2000 Budapestissa, jossa hän voitti Viktar Zuyevin 14-8, mutta hävisi Dzhamal Medzhydoville.

»Greenbergillä on nopeimmat kädet Muhammad Alin jälkeen.»
(Angelo Dundee)

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän voitti IBO Intercontinental Championshipin kuudennessa erässä tuomarin keskeyttäessä ottelun Alex Vassilevia vastaan maaliskuussa 2006.

Greenberg voitti pistein irlantilaissyntyisen Colin Kennan yli kahdeksaneräisessä ottelussa Lontoossa lokakuussa 2007. Hän sai Kennan pulaan kuudennessa erässä hyvällä oikealla koukulla ja käytti tätä lattiassa seitsemännessä erässä oikealla suoralla.

Joulukuussa 2007 Greenbergin käsi operoitiin. Toisen ja kolmannen rystysen vahingoittuminen oli haitannut hänen oikeaa kättänsä kahden vuoden ajan. Leikkauksen jälkeinen arviointi käden tilasta oli positiivinen.

Greenberg valmentautuu Finchleyssä Lontoossa ja hänellä on koti Israelissa Haifassa. Greenbergin valmentaja on Jim Evans.

Nyrkkeilytyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greenberg on oikeakätinen nyrkkeilijä. Hän ei ole kovaiskuinen tyrmääjä, vaan pikemminkin teknikko, jonka tyrmäysiskut tulevat iskujen määrästä. Hänellä on hyvin eurooppalainen tyyli, kun hän seisoo kehässä ja luottaa vasempaan puoleensa hallitakseen välimatkaa ja lyödäkseen iskusarjoja.

Greenberg on hyvä käyttämään jalkoja, hän luo tilanteita ja saattaa vastustajan ymmälle. Hänellä on nopeat refleksit, ja hänen kätensä ovat erittäin nopeat. Hänellä on paljon huomiota herättäviä liikkeitä, ja hän voi paeta kulmasta ja torjua iskun. Samanaikaisesti häntä on kuvailtu rauhalliseksi ja kärsivälliseksi.

Greenbergia on kritisoitu siitä, että hän tekee vain riittävästi voittaakseen erät ja välttelee iskujenvaihtoa. Greenberg on vastannut: "Kun on aika ottaa riskejä hyvin suuressa ottelussa, kuten maailmanmestaruus ottelussa, silloin minä haluan ottaa riskit. Mutta miksi minun pitäisi ottaa tarpeettomia riskejä otteluissa, jotka minä selvästi voitan?" Häntä on myös kritisoitu ylimielisestä asenteesta ja käsien pudottamisesta ja iskujenvaihdosta vetäytymiseen. Hän on myös saanut kritiikkiä heikkojen vastustajien kanssa ottelemisesta ja puutteellisesta kovapintaisuudesta.

Juutalainen perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Davidin tähden välityksellä minä edustan Israelia ja itseäni. Läpi koko historian juutalaisten on aina täytynyt taistella vapautensa puolesta ja henkensä edestä. Kun minä tulen ulos pitäen Davidin tähteä, se näyttää koko maailmalle, että juutalaiset ovat vielä täällä ja että ne onnistuvat.»
(Greenberg)

Greenberg on yksi kolmesta joulukuun 2007 juutalaisesta huippunyrkkeilijästä. Muut ovat: Dmitry Salitana,(27-0-1) ja Yuri Foreman,(24-0-0). Neljäs nyrkkeilijä on kiistaton välisarjamestari Zab Judah (36-5-0), jota on pidetty lehdistössä "kaikkien aikojen parhaana juutalaisena taistelijana", mutta jokin sekaannus on olemassa mitä tulee hänen uskontoonsa siitä lähtien, kun vuonna 2006 hän kiitti Herraansa ja pelastajaa Jeesus Kristusta taistelun jälkeen voitettuaan Mayweatherin.

Greenberg pitää Davidin tähteä uimahousuissansa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]