Robur Valloittaja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roburin lentokone Albatrossi murskaa GO AHEAD -ilmalaivan
Robur Valloittajan korkeille paikoille kiinnittämä lippu, piirretty kirjan kuvien ja kuvauksen mukaisesti

Robur Valloittaja (ransk. Robur le Conquérant) on Jules Vernen vuonna 1886 julkaistu romaani. Kirja käsittelee suurelta osaltaan erimielisyyksiä ilmaa kevyempien ja ilmaa raskaampien lentolaitteiden kannattajien välistä kiistelyä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kertomuksen aikana Robur Valloittajaksi esittäytyvä omalaatuinen tiedemies todistaa sieppaamilleen ilmalaivan kannattajille, että hänen kehittämänsä ilmaa raskaampi lentolaite on ylivoimainen. Robur on nimennyt lentolaitteensa Albatrossiksi. Hän kulkee sillä ympäri maailmaa aiheuttaen hämmennystä ja kiinnitellen lippujaan korkeiden rakennusten katoille.

Ilmalaivan kannattajat onnistuvat sabotoimaan Albatrossin ja pakenemaan. He palaavat kotiin ja jatkavat GO AHEAD-ilmalaivansa kehittelyä; paha ongelma eli se käytetäänkö keula- vai peräpotkuria ratkaistaan asentamalla molemmat. Ilmalaivahankkeen johtaja Prudent julistaa ylpeästi aluksen ottavan oikeutetun paikkansa "Ilmojen valloittajana".

Mutta kun ilmalaiva kohoaa ensilennolleen, paikalle ilmestyy uusittu Albatrossi joka murskaa kaasusäiliöt ja vangitsee pallolentäjät - jotka kuitenkin vapautetaan kun Robur lentää matkoihinsa.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robur le Conquérant.