Reijo Tirronen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reijo Tirronen (11. lokakuuta 1849 Pielisjärvi6. toukokuuta 1893 Viipuri) oli suomalainen toimittaja, opettaja ja runoilija, joka käytti nmimerkkejä JO ja -jo .

Tirrosen vanhemmat olivat työmies, palovartija Tahvo Tirronen ja Elisa Sokuri. Hän pääsi ylioppilaaksi vuonna 1872 Kuopion lukiosta ja opiskeli sitten Helsingin yliopistossa. Tirronen oli kotiopettajana sekä vt. opettajana Möhkön ruukilla Ilomantsissa sekä Helsingin ja Hämeenlinnan kansakouluissa. Hän toimi sittemmin alkeisopettajana 1882–1886 Leväisen maanviljelyskoulussa Kuopion läänissä, vt. opettajana Joensuun lyseossa useaan otteeseen, vt. historian lehtorina Kymölän seminaarissa keväällä 1887 sekä viimeksi 1891–1892 opettajana Säkkijärven kirkonkylän kansakoulussa. Reijonen työskenteli lisäksi aputoimittajana useissa sanomalehdissä ja vastuunalaisena toimittajana Laatokka-lehdessä 1887–1888 ja Suomalainen-lehdessä 1890.

Reijonen kirjoitti runoja Savo-Karjalaisen osakunnan Koitar-albumiin nimimerkillä Reijo. Hän teki myös suomennoksia ja keräsi Suomen Muinaismuistoyhdistyksen matka-apurahan turvin tietoa Ilomantsin kihlakunnan muinaisjäännöksistä.

Reijonen kuoli toukokuussa 1893 Viipurin Diakonissalaitokselta sairasteltuaan jonkin aikaa sitä ennen.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muinaisjäännöksiä Ilomantsin kihlakunnassa, teoksessa Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja VII. Helsinki 1885

Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mrs Webb : Pomponia eli kristityt keisarin huoneessa. Jyväskylän kirjapaino 1890

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta: