Rayman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo ensimmäisestä Rayman-pelistä. Pelisarjasta on oma artikkeli.
Rayman
Rayman.png
Kehittäjä Ubisoft
Ubisoft Montpellier
(Sega Saturn)
Digital Eclipse
(Game Boy Advance)
Julkaisija Ubisoft
Suunnittelija(t) Michel Ancel
Serge Hascoët
Taiteilija(t) Alexandra Steible
Eric Pelatan
Sylvaine Jenny
Säveltäjä(t) Rémi Gazel
Pelisarja Rayman
Julkaisupäivä
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Alusta Atari Jaguar, Microsoft Windows, PlayStation, Sega Saturn, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo DS (DSiWare), Gizmondo, PlayStation Network
Jakelualusta CD, pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Rayman on Ubisoftin Atari Jaguarille vuonna 1995 julkaisema tasohyppelypeli. Pelistä julkaistiin omat versionsa kaupallisesti Jaguaria menestyneemmille PlayStationille ja Sega Saturnille elokuussa 1996. Rayman on tavanomainen sivuttaisesti vierivä tasohyppelypeli, jossa irtoraajaisen päähahmon Raymanin pitää pelastaa maailmaa Mr. Darkilta. Peli on myytävänä myös PlayStation Storessa PlayStation 3:lle ja PlayStation Portablelle.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rayman on sivuttaisesti vierivä 2D-tasohyppelypeli. Pelin päätehtävä on vapauttaa kaikki Electoonit häkeistään ja voittaa Mr. Darkin kätyrit kuudessa maailmassa: Dream Forest, Band Land, Blue Mountains, Picture City, Cave of Skops ja Candy Chateau. Vasta kuin kaikki Electoonit on vapautettu häkeistään, Rayman voi mennä viimeiseen Candy Chateau-maailmaan. Muuten pelaajan pitää selvittää kentät pääsemällä puisen kyltin (jossa on huutomerkki) luo.

Läpi kenttiä on ripoteltu pieniä kiiltäviä sinisiä palloja, joita kutsutaan Tingeiksi. Jos pelaaja kerää niitä sata, Rayman saa yhden ylimääräisen elämän. Tingejä voi käyttää myös maksuna ”The Magician” -hahmolle, jolloin pääsee salaiseen kenttään, jossa kaikki Tingit keräämällä Rayman voi voittaa yhden ylimääräisen elämän. Rayman saa myöskin pelin aikana useita parannuksia kuten tehokkaamman kultaisen nyrkin, sinertävän nopeamman nyrkin, P-kirjaimella merkittyjä punaisia palloja, jotka parantavat Raymanin ja paikallaan leijuvia keijukaisia, jotka kutistavat Raymanin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rayman sai palkinnon Electronic Gaming Monthly -lehdeltä parhaista pelimusiikeista ja parhaasta animaatiosta. Peli myi 900 000 kappaletta kahdessa vuodessa. Se on myöskin kaikkien aikojen parhaiten myynyt PlayStation-peli Isossa-Britanniassa, jossa sitä on myyty noin viisi miljoonaa kappaletta.

Game Boy Advance versiossa pelin nimi on: Rayman Advance.

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.