Rautalammin ortodoksinen seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautalammin ortodoksinen seurakunta
Suuntautuminen ortodoksisuus
Kirkkokunta Suomen ortodoksinen kirkko
Hiippakunta Kuopion ja Karjalan metropoliittakunta
Perustettu 1950
Liitettiin 2021 Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan
Pääkirkko Rautalammin pyhän Nikolaoksen kirkko
Jäseniä 585 (31.12.2020)[1]
Aiheesta muualla
www.ort.fi/rautalampi

Rautalammin ortodoksinen seurakunta on entinen Rautalammin, Suonenjoen, Tervon, Vesannon, Konneveden ja Hankasalmen kuntien alueella toiminut ortodoksinen seurakunta, joka perustettiin vuonna 1950. Seurakunnan jäsenmäärä oli seurakunnan lakkauttamishetkellä vuoden 2020 lopussa 585 henkeä.[1] Rautalammin seurakunnan pääkirkko oli Pyhän Nikolaoksen kirkko, joka on rakennettu vuonna 1960 ja on Ilmari Ahosen suunnittelema. Seurakunnalla oli myös kirkko Suonenjoella sekä rukoushuoneet Vesannolla ja Tervossa.

Rautalammin ortodoksinen seurakunta yhdistyi osaksi laajentunutta Kuopion ortodoksista seurakuntaa vuoden 2021 alusta. Liittymissopimus allekirjoitettiin elokuussa 2020.[2]

Rautalampi kuului yhtenä ns. Kuutosiin eli kuuden yhteistyöseurakunnan muodostamaan yhteistyöryhmään. Tuolloin Rautalammin ortodoksinen seurakunta julkaisi yhdessä näiden viiden muun yhteistyöseurakunnan kanssa omaa tiedotuslehteä nimeltään Solea. Solean lakkauttamisen jälkeen seurakunta julkaisi tiedotuksensa Aamun Koiton läntisessä seurakuntaliitteessä.

Pyhäkköjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kirkon väestötilastot vuodelta 2020.pdf (PDF) 7.1.2020. Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 8.1.2020.
  2. Kuopion, Iisalmen ja Rautalammin yhdistymissopimus allekirjoitettiin Kuopiossa Kuopion ortodoksinen seurakunta. Viitattu 14.12.2020.