Rauman Poikasoittokunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rauman Poikasoittokunta (lyhenne RPS) on perinteikäs Raumalla toimiva puhallinmusiikkia soittava orkesteri, jonka perusti vuonna 1949 Pentti "Pepe" Jalonen. Poikasoittokuntaan kuuluu nimestä huolimatta sekä tyttöjä että poikia. Tyttöjen määrä on nykyään jopa suurempi kuin poikien. Poikasoittokunta on jaettu neljään eritasoiseen kokoonpanoon: A-orkesteriin (noin 60 soittajaa), B-orkesteriin, C-orkesteriin, sekä D-orkesteriin eli puhallinorkesterikouluun. A-orkesteria johtaa Anne Lehtomäki-Koskinen, B-orkesteria Reijo "Takku" Ylinen ja C- ja D-orkestereita Timo Katila.

Saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hopeadiplomi Jungfrau Music Festivaleilla 14.7.2006 Sveitsin Interlakenissa
  • B-sarjan kolme Suomen mestaruutta 28.–29.4.2007 Tampereella [1], 2.–3.5.2009 Kuopiossa[2], 11.–13.4.2014 Pietarsaaressa[3] ja 8.5.2022 Tampereella[4], sekä B-sarjan toinen sija 22.–23.4.2017 Turussa[5] järjestetyissä puhallinorkesterien SM-kilpailuissa
  • Voitto marssiorkesterien sarjassa kansainvälisissä Jugend und Music -festivaaleilla 14.7.2008 Itävallan Wienissä
  • Satakunnan paras 2014[6]

Vuosittaisia esiintymisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuosikonsertti perustamisen vuosipäivänä ja Pentti Jalosen syntymäpäivänä 11.3.
  • Vappumarssi vapunpäivänä Rauman kaduilla

Matkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poikasoittokunta on kautta aikojen tehnyt useita matkoja toisiin valtioihin. Ensimmäinen matka tehtiin jo vuonna 1953, kun 32 poikaa matkasi Pentti Jalosen johdolla Norjan Gjøvikiin. Tämän jälkeen on seurannut useita matkoja kauaskin, kuten Floridaan. Viimeisimpiä matkoja ovat kilpailumatkat vuonna 2006 Sveitsiin Interlakeniin, 2008 Itävaltaan Wieniin ja 2010 Italiaan Gardajärvelle sekä konserttimatkat 2011 Kreikkaan Kreetalle, 2013 Yhdysvaltoihin Atlantaan ja 2014 jälleen Kreetalle sekä keväällä 2016 Berliiniin Saksaan. Viimeisin matka on tehty 2019 Kreetalle.

Univormut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poikasoittokunta on tunnettu sinisestä esiintymisasustaan, univormusta. Ensimmäiset univormunsa orkesteri sai jo vuonna 1950, kun osuuskauppa lahjoitti Poikasoittokunnalle samettia esiintymisasun tekoon. Univormuun kuuluu valkoinen kauluspaita, tumma kravatti ja sininen takki. Pojilla asuun kuuluu myös siniset housut ja mustat kengät sekä tytöillä valkoinen hame, valkoiset sukat ja valkoiset kengät. Vappumarssissa asuun kuuluu myös sininen päähine, suikka, ja valkoiset hanskat. Takin rintataskun päälle kiinnitetään musiikkiopistossa suoritetuista tutkinnoista kertovat tähdet ja kaulukseen 5- ja 10-vuotismerkit. Äänenjohtajilla on asuissaan valkeat äänenjohtajan nauhat.

Tuki ry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauman Poikasoittokunta toimii Rauman musiikkiopiston alaisuudessa, mutta itse toiminnasta vastaa tukiyhdistys[7]. Ilman tukiyhdistystä ei soittokunnan toiminta olisi mahdollista. Se järjestää muun muassa leirejä ja matkoja, hankkii soittimia ja nuotistoa, maksaa teostomaksuja, vakuutuksia, palkkoja, järjestää konsertteja ja tukee kaikin tavoin orkesterin toimintaa. Yhdistyksen tärkeänä tehtävänä on myös turvata soittokunnan toiminnan jatkuminen tulevinakin vuosikymmeninä. Se kerää varoja toimintaan sekä talkoin että avustuksin. Vuonna 2014 Tuki ry:n puheenjohtajana toimii Hannu Ollila.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.