Rauhanjuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rauhanjuna oli suomalaisten taiteilijoiden rauhankampanja, joka toteutettiin keväällä 1982. Rauhanjuna kävi parillakymmenellä paikkakunnalla ja pysähtyi esitysten ja keskustelutilaisuuksien ajaksi rautatieasemilla. Mukana oli yhteensä satoja taiteilijoita kaikilta taiteen aloilta.

Rauhanjunan tarkoituksena oli rauhankasvatuksen tukeminen ja vastustaa ydinasevarustelua: Asevarustelu oli presidentti Ronald Reaganin takia saavuttanut Euroopassa valtaisat mittasuhteet.

Suomen valtio tuki hanketta 200 000 markan suuruisella avustuksella.[1]

M. A. Numminen teki singlen Sota on rahaa Rauhanjuna-kiertueen ohjelmistoon. [2]

Veikko Huovinen kirjoitti oman näkemyksensä Rauhanjunasta kokoelmassa Ympäristöministeri. Siinä pariskunta lähtee katsomaan Rauhanjunaa kuin Matti ja Liisa rautatietä konsanaan Juhani Ahon teoksessa. Samainen Rauhanjuna päätyi myös Huovisen kirjoittamaan ja Pauli Virtasen ohjaamaan 10-osaiseen tv-sarjaan Lyhyet erikoiset yhdeksi osaksi. [3] Eppu Normaalin kappaleessa Terve vaan ja onnea, joka julkaistiin Tie vie -albumilla vuonna 1982, kerrotaan myös rauhanjunasta ironiseen sävyyn.

Rauhanjuniksi on kutsuttu useita junia, joilla solidaarisuutta osoittavat suuret ryhmät ovat matkustaneet kriisialueille tai suuriin kansainvälisiin rauhankokouksiin[4]. Samaan henkeä nimen puolesta on Pasilassa toimivan Rauhanaseman perustamisessa 1986.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rauhanjunakiertueeseen valtiolta 200 000 mk. Helsingin Sanomat, 2.4.1982. Sanoma Osakeyhtiö.
  2. M.A.Numminen diskografia
  3. Olet vain kahdesti nuori ja Lyhyet erikoiset Muistikuvaputki, Yle
  4. Esimerkiksi Musa Antre -rauhanjuna

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pertti Hietanen, Matti Rinne: Taiteilijoiden rauhanjuna – valokuvakirja. 1982. ISBN 9519940782