Raivopäät (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raivopäät
Convoy
Ohjaaja Sam Peckinpah
Käsikirjoittaja B. W. L. Norton
Perustuu C. W. McCallin lauluun
Tuottaja Robert M. Sherman
Säveltäjä Chip Davis
Kuvaaja Harry Stradling
Leikkaaja Graeme Clifford
Pääosat Kris Kristofferson
Ali MacGraw
Ernest Borgnine
Burt Young
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
EMI Films
Levittäjä United Artists
Netflix
Ensi-ilta 1978
Kesto 106 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 12 miljoonaa dollaria
Tuotto 46,5 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Raivopäät (televisioesityksenä ja VHS-videona[1] Convoy – raivopäät, Convoy) on Sam Peckinpahin vuonna 1978 valmistunut elokuva. Se perustuu C. W. McCallin country & western -lauluun ”Convoy” (1975). Elokuva kuvattiin lähes kokonaisuudessaan New Mexicon osavaltiossa. Kuvaukset ylittivät aikataulun 11 päivällä ja kustannukset tuplaantuivat 12 miljoonaan dollariin, mutta elokuva oli kassamenestys ja parhaiten tuottanut Peckinpahin elokuva 46,5 miljoonan dollarin tuotolla.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekkakuski Martin ”Rubber Duck” Penwald (Kris Kristofferson) ajaa rekkaansa erämaassa Arizonassa, kun hänet ohittaa Jaguar E-Type, jonka kuljettaja Melissa (Ali MacGraw) alkaa ottaa valokuvia hänestä. Vastaantuleva apulaissheriffi pysäyttää Duckin, mutta lähtee sitten Jaguarin perään. Duck intoutuu ajamaan kilpaa kahden muun rekkakuskin, Pig Penin ja Spider Miken kanssa, kun kiero sheriffi ”Dirty Lyle” Wallace (Ernest Borgnine) heidät siihen houkuttelee LA-puhelimella väittäen tien olevan tyhjä kytistä. Hän kiristää kuskeilta lahjukset saatuaan heidät kiinni ylinopeudesta.

Taukopaikalla Melissa myy tavaroitaan Jaguarin rikkouduttua. Duck menee nauttimaan syntymäpäivälahjastaan rekan hyttiin tarjoilijaystävättärensä kanssa, kun Lyle saapuu ja aikoo pidättää Spiderin irtolaisuudesta, koska tällä ei ole enää rahaa. Syntyneen joukkotappelun jälkeen paikalla olleet rekkakuskit päättävät vaihtaa osavaltiota ja lähtevät ajamaan New Mexicoa kohti.

Rekkakuskien juttelu radioaalloilla kuuluu kauas ja heidän seuraansa liittyy lopulta suuri joukko muitakin kuskeja. New Mexicon kuvernööri aikoo ratsastaa heidän avullaan senaattiin ja tulee tapaamaan kuskeja heidän yöpymispaikassaan.

Spider Mike joutuu poistumaan raskaana olevan vaimonsa takia ja joutuu pidätetyksi ja pahoinpidellyksi Texasissa. Pidätyssellin siivooja välittää radiolla viestin Duckille useiden kuskien kautta ja Duck lähtee pelastusretkelle. Joitain kuskeja tulee hänen avukseen ja he tuhoavat pikkukaupunkia, jossa Spider Mikeä pidetään vangittuna. Kaupungin sheriffi yrittää lähteä pakoon rekkoja mutta jää niiden jyräämäksi. Lyle joutuu seuraamaan läheltä Spiderin vapautusta.

Kuskit päättävät nyt jatkaa matkaa Meksikoon, mutta ennen rajaa poliisit ovat virittäneet heille ansan, jossa Duck joutuu yksin kohtaamaan kansalliskaartin aseet. Hänen rekkansa tuhoutuu ja hänen uskotaan kuolleen. Hautajaisissa kiertelevä pastori ohjaa Melissan autoonsa, jossa Duck on vahingoittuneena, mutta hengissä. Lyle näkee hänestä vilauksen ja alkaa nauraa koko tapaukselle.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kris Kristofferson    Martin ”Rubber Duck” Penwald  
 Ali MacGraw    Melissa  
 Ernest Borgnine    Sheriffi Lyle ”Cottonmouth” Wallace  
 Burt Young    Bobby ”Love Machine” ”Pig Pen”  
 Madge Sinclair    Widow Woman  
 Franklyn Ajaye    Spider Mike  
 Brian Davies    Chuck Arnoldi  
 Seymour Cassel    Kuvernööri Jerry Haskins  
 Cassie Yates    Violet  
 Walter Kelley    FBI-agentti Hamilton  
 Jackson D. Kane    Big Nasty  
 Billy Hughes    Pack Rat  
 Whitey Hughes    White Rat  
 Bill Coontz    Old Iguana  
 Tommy J. Huff    Lizard Tongue  
 Larry Spaulding    Bald Eagle  

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano luonnehtii elokuvaa sarjakuvamaiseksi ja räiskyväksi machoiluksi ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]