Pyrrhos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Epeiroksen kuningasta. Muita samannimisiä henkilöitä on listattu täsmennyssivulla.
Pyrrhos
Πύῤῥος
Pyrrhoksen rintakuva Kööpenhaminan Ny Carlsberg Glyptotek-museossa
Epeiroksen kuningas
Valtakausi 306302 eaa. ja 297272 eaa.
Edeltäjä Alketas II, Neoptolemos II
Seuraaja Neoptolemos II, Aleksanteri II
Makedonian kuningas
Lysimakhoksen kanssa
Valtakausi 288285/284 eaa.
Edeltäjä Demetrios I
Seuraaja Lysimakhos
Valtakausi 274/273272 eaa.
Edeltäjä Antigonos II
Seuraaja Antigonos II
Syntynyt 319/318 eaa.
Epeiros, Kreikka
Kuollut 272 eaa.
Argos, Kreikka
Puoliso Antigone
Lanassa
Birkenna
Lapset Olympias II
Ptolemaios
Aleksanteri II
Helenus
Suku Aiakidai
Isä Aiakides
Äiti Fthia

Pyrrhos (m.kreik. Πύῤῥος, lat. Pyrrhus; 319/318272 eaa.) oli Epeiroksen kuningas vuosina 306–302 eaa. ja 297–272 eaa. Hän oli myös Makedonian kuningas ensin Lysimakhoksen kanssa vuosina 288–285 tai 284 eaa. ja myöhemmin yksin 274 tai 273–272 eaa.

Pyrrhoksen nimi on kuuluisa hänen mukaansa nimetystä Pyrrhoksen voitosta. Hänen kerrotaan sanoneen voitettuaan roomalaiset Herakleian taistelussa vuonna 279 eaa. kärsien itse erittäin raskaat tappiot: "Vielä yksi tällainen voitto, niin olen hukassa". Termi "Pyrrhoksen voitto" onkin vakiintunut fraasina menestykselle, josta on maksettava hyvin raskas hinta ja joka jättää voittajan heikompaan tilaan kuin missä hän oli ennen menestystä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyrrhoksesta tuli Epeiroksen kuningas 12-vuotiaana, mutta jo viisi vuotta myöhemmin hänet syöstiin valtaistuimelta. Pyrrhos pakeni lankonsa Makedonian kuninkaan Demetrioksen luokse. Ipsoksen taistelun jälkeen Demetrios ja Ptolemaios I solmivat rauhan, ja Pyrrhos lähetettiin panttivangiksi Aleksandriaan, Ptolemaioksen hoviin.

Ptolemaios ja Pyrrhos ystävystyivät, ja vuonna 297, Kassandroksen kuoltua, Pyrrhos nostettiin taas Epeiroksen kuninkaaksi Ptolemaioksen avustuksella. Päästyään valtaan Pyrrhos valtasi alueita Makedonialta ja soti entistä liittolaistaan Demetriosta vastaan. Hänen onnistuikin vallata Thessalia ja läntinen Makedonia. Pyrrhos ajoi Demetrioksen maanpakoon ja julisti itsensä Makedonian kuninkaaksi vuonna 288. Pian tämän jälkeen Lysimakhos karkotti Pyrrhoksen takaisin Epeirokseen.

Vuonna 281 eaa. Pyrrhos sai avunpyynnön Taraksesta, joka soti Roomaa vastaan. Pyrrhos saapui Italiaan noin 25 000 miehen kanssa ja löi roomalaiset vuonna 280 eaa. Herakleian taistelussa ja uudestaan vuonna 279 eaa. Asculumin taistelussa. Vuonna 278 eaa. Pyrrhos valtasi Sisiliassa melkein kaikki Karthagolle ja mamertiineille kuuluvat alueet. Pyrrhoksen despoottimaisen hallinnon takia Sisilian kreikkalaisväestö kapinoi häntä vastaan, ja vuonna 276 tai 275 eaa. hän joutui luopumaan Sisiliasta. Hän palasi Italiaan, jossa hän kärsi suuren tappion roomalaisia vastaan Beneventumin taistelussa.

Seuraavana vuonna hän valtasi Makedonian ja karkotti Antigonos II:n. Vuonna 272 eaa. hän yritti hyökätä Spartaa vastaan mutta epäonnistui. Palatessaan kotiin Pyrrhos sekaantui kahakkaan Argoksen kaupungissa mutta kuoli seuranneessa katutaistelussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Alketas II
Epeiroksen kuningas
306 eaa.302 eaa.
Seuraaja:
Neoptolemos II
Edeltäjä:
Neoptolemos II
Epeiroksen kuningas
297 eaa.272 eaa.
Seuraaja:
Aleksanteri II
Edeltäjä:
Demetrios I
Makedonian kuningas
Lysimakhoksen kanssa
vuosina 288285/284
Seuraaja:
Lysimakhos
Edeltäjä:
Antigonos II
Makedonian kuningas
274/273 eaa.272 eaa.
Seuraaja:
Antigonos II
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pyrrhus of Epirus