Putkasten kartano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Putkasten kartanon päärakennus vuonna 2012.
Putkasten kartanon aittarakennus.

Putkaste (vir. Putkaste mõis, saks. Putkas) on kartano Virossa Hiidenmaan saarella, Käinan entisen kunnan alueella. Kartanon päärakennus on peräisin 1800-luvun alusta, ja se onkin saaren ainoa siltä ajalta peräisin oleva rakennus. Se sijaitsee noin kolme kilometriä itään Käinan keskustasta, ja on nykyisin yksityisomistuksessa. Kartanon tilat ovat huonossa kunnossa neuvostoajan jäljiltä.

Varhaisimmat maininnan Putkasten kartanosta löytyvät jo vuodelta 1564, jolloin sen omistajana oli Berent Tittfer. Kartano siirtyi De la Gardie -suvun omistukseen vuonna 1620. De la Gardien suku omisti aikoinaan lähes koko Hiidenmaan saaren. Vuosien 1792–1805 välisenä aikana kartano kuului von Ungern-Sternberg -suvulle, jonka jälkeen sen omistus vaihtui Stackelbergin suvulle, jonka hallussa kartano oli aina Viron maareformiin 1919 saakka.

Putkasten kartanon päärakennus on kaksikerroksinen, ja tyyliltään se on uusklassinen. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1812 Peter Stackelbergin ollessa kartanonherrana. Rakennus kärsi vahinkoja tulipalossa 1944, kun natsi-Saksan joukot vetäytyivät saarelta. Kartanoa korjattiin vuosina 1955–1959 ja sen jälkeen se toimi paikallisen kolhoosin toimistona. Kellariin rakennettiin tuolloin myös sauna.

Nykyisin kartano on hylätty ja se on varsin huonokuntoinen. Neuvosto-Viron aikana rakennetut uudemmat osat ovat erilaisia, ja pilaavat puiston puoleista julkisivua. Myös kartanon puutarha on pitkään ollut hoitamaton. Vuonna 2007 kevättalvella kartanon suuri tallirakennus tuhoutui tulipalossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ants Hein, Eesti mõisad, Herrenhäuser in Estland, 2004 Tänäpäev, Tallinn