Puolanvinttikoira

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Puolanvinttikoira

Chart polski 67u7.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Puolan lippu Puola
Rodun syntyaika 1200-luku
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö juoksija, seura- ja metsästyskoira
FCI-luokitus ryhmä 10
Ulkonäkö
Säkäkorkeus ihannekorkeus: uros 70-80 cm, narttu 68-75 cm
Väritys kaikki värit sallittuja

Puolanvinttikoira (Chart Polski) on Puolasta kotoisin oleva koirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 10.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolanvinttikoira

Puolanvinttikoira on voimakas ja lihaksikas koirarotu, mutta ei kuitenkaan raskas. Rotu on muita lyhytkarvaisia vinttikoiria voimakkaampi ja ääriviivoiltaan karkeampi. Runko on tiivis ja muutenkin hyvin vahva - lihaksisto on selvästi näkyvillä. Pää on pitkä ja kuiva. Silmien tulisi olla mantelinmuotoiset ja hieman asennoltaan vinot - väriltään tummat. Tärkeää on, että rodun ilme olisi eloisa ja terävä. Kaula on pitkä ja lihaksikas. Karva on kimmoisaa ja melko karheaa ja kaikki värit ovat puolanvinttikoiralla sallittuja.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolanvinttikoira on hyvin itsevarma ja rohkea koira. Se on myös omanarvontuntoinen ja pidättyväinen. Kun puolanvinttikoira pääsee metsästämään, se on väsymätön ja todella nopea.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo 1200-luvulta lähtien puolanvinttikoiria on ollut Puolassa. Rodun esi-isät ovat luultavasti olleet salukin tyyppiset aasialaiset vinttikoirat. Lopullinen ulkomuoto on kuitenkin kehittynyt erilaisten vinttikoirien risteytysten tuloksena rodun alkuperämaassa eli Puolassa. 1800-luvulla rotua käytettiin monenlaisen riistan metsästykseen esimerkiksi jäniksen ja ketun ja jopa hirven. Ensimmäinen rodun edustaja Bohun Celerrimus saapui Suomeen vuonna 1991 Sirpa Järvisen matkassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]