Pudasjärven lento-onnettomuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pudasjärven lento-onnettomuus
Onnettomuuskoneen kaltainen DHC-6 Twin Otter.
Onnettomuuskoneen kaltainen DHC-6 Twin Otter.
Yhteenveto
Päivämäärä 5. helmikuuta 1973
Onnettomuustyyppi pakkolasku
Tapahtumapaikka Rengasvaara, Pudasjärvi
Lähtöpaikka Oulun lentoasema
Määränpää Kuusamon lentoasema
Kuolleita 0
Loukkaantuneita 2
Eloonjääneitä 18
Lentokone
Konetyyppi de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter
Lentoyhtiö Kar-Air
Rekisteritunnus OH-KOA
Matkustajia 15
Miehistöä 3

Pudasjärven lento-onnettomuus tapahtui 5. helmikuuta 1973, kun OuluKuusamo-reitillä lentänyt Kar-Airin de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter -lentokone joutui palaamaan Ouluun toisen moottorin sammuttua vähän ennen Kuusamoon saapumista. Paluumatkalla kone ei kyennyt jäätävissä sääolosuhteissa säilyttämään korkeutta vaan teki pakkolaskun asumattomaan erämaahan Pudasjärven Rengasvaaralla. Koneessa oli 15 matkustajaa sekä miehistönä kaksi ohjaajaa ja mekaanikko. Pakkolaskussa ohjaajat loukkaantuivat lievästi, muita henkilövahinkoja ei tullut.

Pakkolaskun jälkeen koneessa olleet sytyttivät lähellä olleen ladon tuleen ohjatakseen pelastajat paikalle. Ladon polttamisesta ei kuitenkaan ollut hyötyä, koska matala pilvikorkeus esti etsintälennot. Päin vastoin, polttamalla ladon, selviytyneet menettivät ainoan sääsuojansa. Koneen pelastautumisvarusteisiin kuuluvat sukset katkottiin läheiseen ojaan epäpätevän hiihtäjän yrittäessä hakea apua. Tilannetta maassa pahensi se, ettei kukaan miehistöstä johtanut toimintaa. Ruotsista tullut pelastuskopteri löysi lopulta heidät kolmen tunnin kuluttua pakkolaskusta.

Tutkimuslautakunnan raportin mukaan onnettomuuden aiheutti moottorikorjauksen yhteydessä tehty asennusvirhe. Sammuneen moottorin korjaus oli tehty ilman suomalaisten viranomaisten lupaa Bodøssä norjalaisessa korjaamossa, jolla ei ollut norjalaisten viranomaisen hyväksyntää kyseisten moottorityyppien korjaukseen. Onnettomuudessa tuhoutunut kone oli valmistunut 1968 ja Kar-Air oli ostanut sen heinäkuussa 1972. Konetta oli käytetty aluksi malminetsintälentoihin ja talven ajaksi se siirrettiin Oulu–Kuusamo-reitille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]