Piurut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piurut
Piuru eli natapiuru (Scolochloa festucacea) vasemmalla ja vesihilpi (Catabrosa aquatica, syn. Glyceria aquatica) oikealla.
Piuru eli natapiuru (Scolochloa festucacea) vasemmalla ja vesihilpi (Catabrosa aquatica, syn. Glyceria aquatica) oikealla.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Piurut Scolochloa
Link
Katso myös

  Piurut Wikispeciesissä
  Piurut Commonsissa

Piurut (Scolochloa) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan kuuluvaksi nykyisin vain yksi laji: piuru eli natapiuru (Scolochloa festucacea). Sukuun on kuvattu muutamia muitakin lajeja, mutta ne on sittemmin todettu samoiksi jonkin toisen lajin kanssa.[1]

Piurut ovat monivuotisia, korkeakasvuisia ja kaljuja heiniä, joilla on suikertava juurakko. Niiden varret ovat pystyjä, pyöreitä sekä sileitä ja lehdet noin 1 cm leveitä sekä puhtaanvihreitä. Kukintona oleva röyhy on suuri ja harsu. Tähkylät ovat vihneettömiä ja niissä on kolmesta viiteen kukkaa. Kaleet ovat eripituiset sekä kalvomaiset. Ulkohelpeiden tyvillä on karvoja.[2]

Suvun lajia piurua eli natapiurua (Scolochloa festucacea) tavataan paikoitellen eteläisessä Suomessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Scolochloa) The Plant List. 2013. Viitattu 31.5.2017. (englanniksi)
  2. Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Kasgräs (Scolochloa) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 31.5.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Piuru (Scolochloa festucacea) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 31.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]